Det förbereds för lunchen när GA träffar Isac Melander och Robin Ogestadh på Robins tidigare arbetsplats, restaurangen Asian Post Office på Regeringsgatan i Stockholm.
Isac Melander har blivit utsedd till "Årets branschförbättrare" i Bartenders’ Choice Awards. Robin Ogestadh har i samma tävling vunnit pris för "Årets cocktail" då han skapat den omåttligt populära drinken Thai Basil.
I fyra år arbetade Robin på Asian Post Office som barchef, och tog fram den gröna drinken med kokosskum som nu är restaurangens signaturdrink.
– Det är en bra drink, men den fick också en extra skjuts av Instagramboomen och bra marknadsföring, säger han, och berättar att varannan drink som säljs på restaurangen är Thai Basil.
Robin är uppvuxen på Gotland och började sin karriär vid 16 års ålder i Visbys restaurangvärld. Han har sedan gått bartenderutbildning – och utbildat sig i Göteborg, där han sedan jobbade kvar innan han flyttade till Stockholm. Nu har Robin nyligen börjat på nya tjänsten som barchef över Mr French-gruppens åtta barer, restauranger och nattklubbar som finns i Stockholm och Åre, men även i Visby i form av Wisby Strand och Kallis.
– Jag är supertaggad och det är en rolig utmaning. Jag ska rekrytera 30 bartenders, och det är en bristvara nu efter pandemin, säger Robin Ogestadh.
Isac Melander har ett långt förflutet i baren men arbetar numer som global varumärkesambassadör för Edrington, som säljer och distribuerar sprit.
– Det är ett spännande jobb, och skönt att slippa jobba varenda helg och högtid. Nu styr jag mer över min egen tid.
Han började jobba på restaurang Rosengården i Visby som 17-åring, då i disken.
– På den tiden var det ganska hårt, och ett helt annat språk användes. Å andra sidan är det en otrolig familj, man blir så sammansvetsade och det är en viktig del av jobbet, säger Isac Melander.
Han har sedan bott och jobbat som bartender i London i några år, innan han flyttade tillbaka till Sverige. Det hann bli någon vända till på Gotland och jobb på bland annat Karma och Hamnplan 5, innan han för tio år sedan bosatte sig i Stockholm.
– Bland annat jobbade jag för Stureplansgruppen och var barchef för Nosh & Chow, som var riktigt stort från år 2013.
Gotlänningen Alex Skärlén inledde karriären som diskare på Donners Brunn och driver nu, tillsammans med Ola Carlson, prisade cocktailbaren Lucy's Flower Shop. Baren, som öppnade år 2019, ligger i en källarlokal på Stureplan i Stockholm med dold ingång. Hittar du in och nedför trappan finns en noga uttänkt drinkmeny med stort fokus på att förädla, kanske något otippade, råvaror.
– Jag och Ola har tillsammans 30 års erfarenhet i baren. Vi har designat allt i lokalen och lagt mycket tid på att utforma drinkmenyn. Efter alla år pirrar det fortfarande till när en gäst utbrister "fan, va gott" om en drink, berättar Alex Skärlén.
Baren är nominerad till branschpriset Bartenders’ Choice Awards i flera kategorier, och inte minst är Lucy's Flower Shop en av två svenska barer som finns med på listan över världens 50 bästa barer.
– Vår målbild var att inom tre år kvala in på topp 100-listan. Att då inom två år komma in på topp 50 är helt fantastiskt, säger Alex Skärlén.
Alla tre är rörande överens om att nivån på cocktails har höjts avsevärt i Sverige de senaste åren. De är också eniga om vad som var startskottet för utvecklingen – tv-serien "Sex and the city", som sändes i slutet av 90-talet och i början på 00-talet. I serien får tittarna följa fyra kvinnors liv i New York, där de allt som oftast ses sippa på drinken Cosmopolitan.
Tv-serier och filmer har sedan fortsatt att influera branschen, och skapa trender.
– Jag har aldrig sett så många halvdruckna Old fashioned som när serien Mad Men sändes, säger Isac Melander.
– Förr låg Stockholm ljusår efter New York och London men för tio år sedan hände något. Man använder nu bättre råvaror till drinkarna och bartenderyrket är mer respekterat, säger Robin Ogestadh.
Det har också skett en mer generell trend mot att vi blir allt mer intresserade av mat och dryck, menar de.
– Man är intresserad av gastronomi. För ett tag sedan var det en ölboom, med alla mikrobryggerier, nu ska alla vara vinintresserade och minisommelierer, säger Robin Ogestadh.
I och med detta har dryckeskulturen i Sverige förändrats. Förr var det fokus på APK (alkohol per krona), numer är kvalitet viktigare än kvantitet när det vankas barhäng.
– I stället för att gå ut för att bli full på helgerna går man nu ut fler kvällar i veckan men snarare för att äta och dricka gott med vänner, säger Robin Ogestadh.
Även om utbudet av barer och restauranger på Gotland av förklarliga skäl inte är samma som i storstäderna, tycker Isac och Robin att nivån generellt är hög.
– Det finns bra ställen i Visby men även utanför Visby under sommarsäsongen, säger Robin, och nämner Bungenäs, restaurang Rot och Lilla Bjers som exempel.
Restaurangbranschen är en av branscherna som påverkats mycket av pandemin. Men pandemin har lett till åtminstone en bra sak, enligt Isac och Robin.
– I och med att gäster var tvungna att sitta ner vid borden, oavsett om du bara skulle ta en drink, har personal tvingats att ge bättre service. Bartenders har varit tvungna att kliva utanför bardisken, vilket är så mycket trevligare, säger Isac Melander, som hoppas att fokusen på förbättrad service kommer att fortsätta.
Arbetstider och begränsad ledighet under högtider till trots, så känner de alla en stor kärlek till yrket och branschen, som de säger har fått bättre villkor jämfört med förr.
– Den är mycket mer välkomnande och köken har öppnats ut mot gästerna. Metoo städade bort en hel del och det är inte alls samma jargong som det var när vi började. Det är en fantastisk planskola och ett bra första jobb, säger Isac Melander.