Det var för drygt en vecka sedan som en två och en halv meter lång kungskobra, världens längsta giftorm, blev riksnyhet på Skansens akvarium. Ormen hade lyckats ta sig ut via en ljusarmatur i taket från det terrarium där den hade placerats ett dygn tidigare, i ett försök att den skulle para sig med Skansens andra ormar.
Rymningen fångades av en besökare på film och Skansens akvarium evakuerades omedelbart på folk. En febril jakt inleddes i lokalerna.
Eftersom ormen är dödligt giftig fick de som hjälpte till att leta vara mycket försiktiga. För att slippa sticka in huvudet i olika skrymslen och utsätta sig själva för fara lånades avloppskameror in under fredagen och helgen. Tullverket bistod också med röntgenkameror, för att försöka lokalisera kungskobran som gått under namnet Sir Väs, men efter sin rymning döpts om till Houdini.
En av de som deltog i jakten var gotlänningen och reptilexperten Kalle Melkersson, sedan 30 år anställd på Tropicariet i Kolmården och numera bosatt i Östergötland.
– De ringde och frågade om jag kunde hjälpa till. I lördags kväll bjöd de på taxi till Stockholm, säger han och berättar att taxiresan kostade 4 500 kronor enkel resa.
När Kalle Melkersson sent på lördagskvällen kom på plats hade kungskobran med hjälp av röntgenkamera lokaliserats till en mellanvägg i närheten av det terrarium den hade rymt från.
– Vi borrade massa hål i taket och fyllde med fogskum, för att avgränsa så att ormen inte skulle komma vidare, säger han och berättar hur han vi något tillfälle såg svansen på den långa ormen försvinna bakom takplattorna.
Allt oväsen från borrmaskin och människor fick ormen att försvinna. Hoppet att få ut den började minska. Kalle Melkersson berättar hur han fick en tanke, och lämnade de andra för att klockan 01.00 ensam gå tillbaka ner till det terrarium som nu stod öppet. Det visade sig att han hade rätt:
– Ormen hade krupit tillbaka ner genom det öppna hålet där armaturen suttit. Jag tog ut den på golvet med hjälp av en ormkrok, tog nackgrepp och fångade den.
Att fånga en stor giftorm med bara händerna är ett rutiningripande för Kalle Melkersson, som är van vid arten kungskobra som han hanterar på sitt jobb på Kolmården.
– Jag vet hur de funkar och hur man fångar dem. Det är en gammal metod som jag har lärt mig av min mentor Bengt Stenberg i Lärbro för mer än 30 år sedan, säger han och berättar hur han först tryckte ner ormen med handtaget på kroken och därefter plockade den med ett kraftigt grepp bakom huvudet.
Efter att gotlänningen på egen hand lyckats fånga in den långa giftormen var lättnaden stor.
– Jag gick upp med den till de andra, och alla var väldigt glada och överraskade, säger Kalle Melkersson.
Under söndagsmorgonen kunde Skansens akvarium skicka ett pressmeddelande till det medieuppbåd som följt jakten: "We got him back!"
– Det känns väldigt bra att få avbryta den här jakten. Han har ju tröttat ut medarbetarna här, så det är väldigt skönt, säger akvariets chef Jonas Wahlström till TT.
Efter sin lyckade och udda insats tog Kalle Melkersson taxi hem till Östergötland igen. Akvariet kunde öppna klockan 11 på söndagen, efter att ha haft stängt hela veckan på grund av rymningen. Kobran befinner sig nu i "rumsarrest" men kommer så småningom att bli dragplåster på Skansens akvarium.
– Det blir den garanterat, säger han.