Herman om sekunderna han aldrig glömmer: ”Ryser i hela kroppen”

Låtskrivaren HERMAN GARDARFVE har fyra bidrag i årets Melodifestival. Dessutom har han VIP-kort på Lego Store.
– Att bygga lego är att få lugn i skallen, säger han i en intervju med MAGNUS IHRESKOG.

Ända sedan Herman Gardarfve var liten har han ägnat sig åt musiken. Det har blivit en del guldskivor och utmärkelser under tiden som låtskrivare och producent. I årets Melodifestival-ballong är han delaktig i fyra bidrag.

Ända sedan Herman Gardarfve var liten har han ägnat sig åt musiken. Det har blivit en del guldskivor och utmärkelser under tiden som låtskrivare och producent. I årets Melodifestival-ballong är han delaktig i fyra bidrag.

Foto: Magnus Ihreskog

Stockholm2025-02-01 17:04

Du&JAG

Den stora sångfågeln står på en hylla i det lilla studiorummet på Östermalm i Stockholm, ett fint minne från Hermans första medverkan som låtskrivare i Mello.

Den är från 2020 då gruppen The Mamas vann hela ballongen med låten ”Move” för att sedan representera Sverige i Eurovision i Rotterdam.

– Att stå där på Friends och inse att låten faktiskt vinner alltihop…och se guldregnet som kommer, alltså, vilket moment!

Några dagar senare packade hela världen ihop, corona-pandemi och Eurovision ställdes in. Så där stod han med sålt smör och tappade pengar.

Han skrattar åt eländet i dag, hur hans då största stund som musikskapare föll platt på marken i ett enda stort ingenting.

Nu är det dags igen för ännu en Mello-runda. Herman har bidragit till fyra låtar i 2025 års tävling. Så nu gäller det att vinkandet i tv sitter perfekt!

undefined
En radio, ett popband, en liten plantering och Darth Vader, se där en del av Herman Gardarfves samling av legomodeller.
undefined
Ända sedan Herman Gardarfve var liten har han ägnat sig åt musiken. Det har blivit en del guldskivor och utmärkelser under tiden som låtskrivare och producent. I årets Melodifestival-ballong är han delaktig i fyra bidrag.

Vi ska in i sångskrivarvärlden i den här intervjun som görs i Seven Studios, långt norrut på Nybrogatan i Stockholm. Ett par datorer, tangentbord, gitarrer, en mikrofon, guldskivor på väggen, en slapparsoffa.

Det blir prat om kamp och kontorstider, scenskräck och det faktum att så många känner sig tvungna att alltid torgföra hur illa de tycker om just Melodifestivalen.

…och så ska vi så klart komma till Lego-byggandet och varför han faktiskt har det där VIP-kortet och vad det leder till.

undefined
Herman Gardarfve lever källarliv och vet sällan vad det är för väder ute.

Men vi börjar i Vibble, platsen för en fin barndom fylld av musik och där han som femåring gjorde sitt första framträdande när farmor fyllde 60.

Han sjöng ”Mitt gosedjur jag kramar” och möttes av applåder, någonstans finns en VCR-kassett med denna stund förevigad.

Hela tillvaron var alltså fylld av musik. Gammelfarfar sjöng, farfar spelade fiol och nyckelharpa och pappa Kjell hade ljudfirma och spelade i band, vilket han för all del gör än. Storbandet Fan of Van, till exempel.

Genom sin frikyrkliga uppväxt sjöng Herman tidigt i kör, spelade trummor i Kulturskolan och fick lära sig spela gitarr genom sin far. Och sedan bildades alla band, det ena efter det andra.

– Inte minst Double it Up, det är många år sedan vi lade ner, Vilhelm Blomgren och jag har snackat om återförening för något behjärtansvärt ändamål, vi får se hur det blir, säger han.

undefined
Herman Gardarfve vid juletid 2021. Strax därefter klippte han av sitt långa hår.

Musiken blev alltså hans väg, sakta men säkert är han nu, 15 år sedan studenten, etablerad som låtskrivare och i Mello-sfären ett namn som programledarna lärt sig uttala.

Det har varit si och så, betoningen i efternamnet har kunnat läggas på vilket av vokalerna som helst, har det visat sig.

Men hur hamnade han då där? Hur kan han ha 157 låtar på den Spotify-lista där han samlar de låtar han medverkat på?

Jo, genom att bosätta sig i snö och kyla.

– Alltså, det var ju första tanken: Va!? Ska jag som bott på Gotland hela livet flytta upp där det är snö och svinkallt!

undefined
Datorerna är av vikt för alla musikskapare. Genom åren som aktiv musikproducent har han medverkat som upphovsperson till 157 utgivna låtar.

Ja, så blev det. Yrkeshögskolan Musikmakarna i Örnsköldsvik, där han blev klasskamrat med bland andra Tomas Stenström.

Men först tog han sig genom gymnasiet – ja, vi tar det lite kronologiskt här – där han på musik-estet hade klasskamrater som Stina Nordberg, Razmus Nyström, Carl Larsson, Victor Olofsson och nämnde Vilhelm Blomgren.

– Det var fantastiska år. Det var också där jag började tänka att det kanske någon gång skulle gå att sträcka sig över till fastlandet.

Men först ville han utveckla sin sång – så han ringde Frank Ådahl. Som han över huvud taget inte kände.

Den Simon Ådahl, han som vunnit Melodifestivalen 1990 med gruppen Edin-Ådahl och som gjort rösten till Simba i ”Lejonkungen”.

– Jag frågade ”ger du sånglektioner?”, nej, det hade han aldrig gjort, men just då var han lärare på Musikmakarna och sa att jag var välkommen på besök.

undefined
Många gånger har Herman Gardarfve bytt studiolokal i Stockholm. Sedan i höstas huserar han i Seven Studios på Nybrogatan i Stockholm.

Så blev det. Det var under sista gymnasieåret och där satt Herman från Vibble med stora ögon och öron och tänkte att ”det här måste jag bara göra”.

Han sökte och kom in. Fick först lite kalla fötter redan innan han kom till Öviks minusgrader…han ville ju till Stockholm!...men det blev till slut så rätt det bara kunde bli.

Musikmakarna är en yrkeshögskola och efter två år visste han lite om mycket och allt om ingenting.

– …men jag hade en jättebra grund och många kontakter i branschen.

Och sedan blev det Stockholm? Till slut!

– Ja, då, äntligen, blev det Stockholm, det var 2011. Jobbade på förskola, skaffade min första studio och fick sedan mitt första förlagskontrakt med BMG 2014.

Se där, ytligt har vi nu i den här texten följt vägen mot drömmen! Det har tagit emot ibland, tvivlats, tagits mollackord men hela tiden har drivet funnits i bakgrunden.

Drömmen om musiken, den att stå på scen…

…vilken med tiden landade i en allt för stor och nedbrytande nervositet. Jodå, han spelar alltjämt live emellanåt men nervspöket är fortfarande vaket så de stora scenerna – nej tack.

Han var ju bevars med i ”Idol” 2015, han minns när han till slut röstades bort. Ett enda stort YES! ropade inom honom, äntligen var pärsen över. Få har varit lika glada att åka ut.

Ett beslut var taget: Aldrig mer de sammanhangen som blickfång på scen. Ännu en knuff alltså i riktning mot där han är i dag.

undefined
Lucie Jones sjunger Storbritanniens bidrag till Eurovision i Kiev 2017. Låten ”Never Give Up on You” producerades av Herman Gardarfve.

Det är 2017. Artisten Lucie Jones har vunnit Storbritanniens uttagning till Eurovision med låten ”Never Give Up on You”. Nu ska den produceras om till Europa-tävlingen i Kiev, Herman har kommit en bit inom sitt gebit och blir nu en av dem som får en chans.

Döm om hans förvåning – och glädje – när blir hans version som väljs.

– Jag fick åka till London och spela in låten i en stor studio. Sedan såg jag tävlingen på tv hemma på Gotland med mamma och pappa. Att få se mitt namn i rutan…wow, shit! Det visade att jag var på rätt väg.

Ännu ett tillfälle längs vägen som haft betydelse för dig, eller hur?

– Absolut. Det var ett kvitto på att jag gjort ett bra jobb, sådan sporrar, så klart.

Det är fortfarande 2017. ”Idol” pågår i rutan och en vinnare ska koras, denna får varje år framför en specialskriven ”vinnarlåt” vilken detta år heter ”Treading Water” och är skriven av Herman tillsammans med Melanie Wehbe och Patrik Jean som blivit hans skrivarpartners.

Segern går till Chris Kläfford som därmed blir den som får ta sig an låten.

Herman står under Globens välvda tak, väntar på refrängen i slutet av låten då allt ska explodera. Och det gör det. Guldregn vräker över scenen i sista refrängen…

– …och jag bara ryser i hela kroppen. 16 000 pers i publiken och där står jag mitt i det mäktigaste jag varit med om. Det är svårslaget.

Låten blir därefter Hermans första listetta och sålde dessutom platina. Två år senare bidrar han till ännu en ”vinnarlåt”, ”Rain” som sjöngs av Tusse.

undefined
Herman Gardarfve, Melanie Wehbe och Patrik Jean, en trio som skrivit många låtar tillsammans genom åren.

Vi ska snart till det där VIP-kortet på Lego Store i Mall of Scandinavia och faktiskt även ner i de kokande grytorna på spisen, men först måste vi återvända till The Mamas.

Det är 2020. Eller egentligen 2019, Herman har hört att det är aktuellt med en gospelflirt till Mello och blir med sin frikyrkliga bakgrund eld och lågor.

Han får tillsammans med Wehbe och Jean till ett skönt grove i låten ”Move”, vilket kommer att bli hans allra första bidrag i Mello.

The Mamas, som året före körat till John Lundviks vinnarlåt "Too Late for Love", är först ut i första deltävlingen i Linköping. Herman vinkar i rutan, hans namn uttalas fel…men ”Move” går direkt till final. Och sex veckor senare vinner den hela skiten.

Guldregn igen. Rys. Glädje och sångfågel och en efterfest som går till historien.

…än mer historia skrivs alltså bara några få dagar senare. Världen sätts på vänt, Eurovision ställs in, 2020 är enda året som tävlingen inte arrangerats sedan starten 1956, trots krig och annat som härjat.

– Alltså, det var mitt största antiklimax i karriären. Jag tänker att vi kunde nått topp tio, topp fem, kanske. Det blev ett samlingsprogram i tv, typ 30 sekunder av varje låt, där satt vi, Melanie, Patrik och jag och det var liksom…jaha?.

Hur skulle det varit?

– Yiiihaaaaaa!!!!!! Ungefär så.

undefined
The Mamas vann svenska Melodifestivalen 2020 med låten ”Move”, skriven av Herman Gardarfve tillsammans med Melanie Wehbe och Patrik Jean. Någon Eurovision blev det inte, det satte coronapandemin stopp för.

Hur det än var så stakade det ut Hermans Mello-väg, även om det långt ifrån är det enda eller mesta han gjort. Många av hans låtar blir betydligt större, men det han bidrar med dessa vårvinterveckor är det som uppmärksammas mest.

2021 hade han två låtar i tävlingen, 2022 ingen (”Från att vinna, till två låtar och nu ingen, då tänkte jag att det var över”), 2023 tre låtar och i fjol en, ”Light” med Annika Wickihalder.

Den här säsongen har han medverkat i tillkomsten av fyra bidrag vilka sjungs av Nomi Tales, Annika Wickihalder, Dolly Style och Saga Ludvigsson.

Första bidraget i deltävling två den 8 februari då Nomi Tales sjunger ”Funniest Thing” i Scandinavium i Göteborg.

Hur tänker du inför allt?

– Att det ska bli roligt, jag hoppas att låtarna blir omtyckta. Och så får jag ju vinka i tv-rutan!

undefined
Att kunna vinka i direktsändning är lika viktigt för en låtmakare i Melodifestivalen som att...skriva själva låten.

Det går inte att tävla i musik menar en del medan vissa inrättar sina lördagar efter Mello, pyntar med guld och ballonger, andra kräks över spektaklet.

Han är van, Herman. Har hört alla varianter, brydde sig i början om alla belackarna men har blivit immun, folk får väl tycka vad de vill.

Men varför väcker det så skilda reaktioner, tror du?

– Ja, säg det! Jag tänker att om du inte gillar det, titta inte då. Titta och lyssna på något annat. Jag tänker på hur många människor som gläds av programmet, det tycker jag är fint.

Och så länge artisterna känner att det är ”min grej” är det väl också bra, tycker han. Nu skrattar han bara åt kommentarer och tyckande.

– Men jag kan också vara en surgubbe i vissa sammanhang, det finns låtar som jag inte heller gillar, haha. Och det vore lite enformigt om alla gillade samma saker.

undefined
DU&JAG; Herman Gardarfve.

När jag kom till studion på Östermalm, där han hyrt in sig sedan i höstas, den här dagen var det lunchdags. Högrevsgryta och ris i matlåda värmd i mikrovågsugn, egenhändigt lagad hemma i lägenheten i Sundbyberg.

Rejält lagad lunch är bästa vägen till nästa brygga.

Han och sambon Hanna, från Ljungby, har med tiden utvecklat ett starkt intresse för mat och matlagning.

– Vi äter på olika krogar för att testa menyn och lagar mycket mat hemma, vi kan hålla på i timmar med lite jazz i bakgrunden. Det är avkoppling.

Avkoppling är alltså också att bygga lego. Vissa lägger pussel, andra löser korsord men Herman bygger. Lego.

undefined
En sångfågel hör till att ha i gömmorna för de som vunnit Melodifestivalen, vilken gruppen The Mamas gjorde 2020 med en låt med Herman Gardarfve i låtskrivarteamet.

Byggandet har följt med sedan han var liten hemma i Vibble och är numera, i hans vuxna år, en verklig ventil till det ofta pressande låtskrivandet. Deadlines ska hållas, låtar ska ”godkännas” av artister och management.

Nu köper han byggsatser i olika genrer, allt som ser klurigt ut. Det blir kanske ett par om året

– Då är det skönt att bara kunna koppla bort allting. Att bygga lego är att tänka bort allt annat, följa ritningar och bara fokusera på byggandet. Det är skönt med struktur då jobbet är så pass fritt och utan gränser.

Dessvärre går det fort att bygga en sats och dessutom är det dyrt. Han är inte så ofta i Lego Store som han egentligen skulle vilja men när han är där sker ändå ett hallelujah-moment.

Då halar han upp sitt VIP-kort!

Mäktigt, ju!

Han skrattar, det gör han ofta, Herman. Det är ju roligt, det här. Livet:

– Det är inte så märkvärdigt som det låter, jag fick det någon gång när jag var där. Men det är ändå rätt cool, det ger några kronor i rabatt.

Efteråt låter han byggena bli prydnader i hemmet, alternativt sparar han dem i sina originalkartonger. Bland guldskivorna.

Gotland i Mello

Luleå 1 februari: Maja Ivarsson "Kamikaze Life" (Linnea Deb, som delvis växte upp på Gotland, är en av låtskrivarna).

Göteborg 8 februari: Nomi Tales "Funniest thing" (Herman Gardarfve).

Västerås 15 februari: Dolly Style "Yihaa" (Gardarfve), Angelino "Teardrops" (Deb), Annika Wickihalder "Life again" (Gardarfve).

Jönköping 1 mars: Sara Ludvigsson "Hate you so much" (Gardarfve).

Final på Strawberry Arena den 8 mars.

Fakta/Herman

Namn: Herman Gardarfve.

Ålder: 33.

Yrke: Låtskrivare och musikproducent.

Bor: Lägenhet i Sundbyberg.

Familj: Sambon Hanna.

En bra bok: Sagan om ringen – J.R.R. Tolkien.

En bra skiva: Roses – The Paper Kites.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!