Sanne Näsling, född 1983, och hennes "Kapitulera omedelbart eller dö" framstår som typisk för fjolårets svenska ungdomslitteratur, om man får tro Svenska barnboksinstitutet. Två 15-åringar, Lovely och Mary, ser på omvärlden med egen blick och ett eget språk. De utforskar aktivt sin sexualitet i en berättelse som rymmer både svärta och åtskilliga komiska poänger.
I stället för den socialrealistiska historien om en tjej med panikångest och hennes bästis som fått en ny kletig styvfar frammanar Sanne Näsling de två 15-åringarnas universum utifrån deras sätt att formulera sig. Panikångesten döper de till Yngve, de ser honom som gubben med hård metallkäpp som bankar i Lovelys bröstkorg.
- Jag ville skriva fram deras blick, jag ville att den skulle få ta plats, säger hon.
Att det skulle bli just en ungdomsroman stod inte klart förrän under själva skrivarbetet.
- På något sätt tänker jag mig att jag skriver för dem som kan relatera till den här berättelsen, för alla dem som har en 15-åring i sig.
Kvinnlig dominans
Kvinnliga ungdomsförfattare och tjejer som huvudpersoner står i fokus när Svenska Barnboksinstitutet nu presenterar sin årliga bokprovning, en genomlysning av den barn- och ungdomslitteratur från 2011.
Om manliga författare som Ulf Stark, Per Nilsson och Peter Pohl dominerade ungdomslitteraturen under 1980-och 1990-talen har de numera sällskap av ett överväldigande antal kvinnliga kollegor.
Under 2000-talet har de blivit alltfler och i fjol var den kvinnliga dominansen påtaglig: 70 kvinnliga författare mot 30 män. När man ser till ungdomsromanernas huvudpersoner var 53 tjejer och endast 27 killar.
Många unga kvinnliga författare har inte bara ett för genren ovanligt humoristiskt anslag, de är även stilmässiga och språkliga förnyare, enligt Barnboksinstitutets spaning.
Samtidigt visar läsarundersökningar sedan många år att i synnerhet killarna läser allt mindre, och att de, när de väl läser, tenderar att välja romaner med killar i huvudrollen (vilket också kan bero på de föräldrar som köper böckerna).
Tjejer inspirerar tjejer
Att förlagen medvetet skulle vända sig till de läsande tjejerna med sin ökade utgivning av kvinnliga författare och av böcker om flickor tror dock varken Lotta Lyssarides, förläggare på Alfabeta, eller Eva Dahlin, litterär chef på Bonnier Carlsen.
- När vi får in ett bra manus som vi faller för ger vi ut det. Jag tror mer det handlar om vilka som skriver, säger Eva Dahlin.
Tjejer inspireras av andra tjejer som skriver, tror Lotta Lyssarides. Den starka uttrycksviljan som framför allt unga kvinnor manifesterar i bloggar och läsecirklar på nätet kanske även leder till fler kvinnliga författarskap, menar Eva Dahlin.
- Det är helt klart så att de äldre män som skrev ungdomsböcker tidigare har försvunnit. Jag får höra kommentarer från dem om att de känner sig för långt i från nu, de har inte längre egna barn i tonåren. Men är det större skillnad mellan att vara vuxen och ung i dag? Det är ingen åsikt jag har, jag har just läst en ny ungdomsbok av Joyce Carol Oates och den är helt fantastisk.