"Ex-minister tyckte förrätten liknade en tråkig ananas"

Anna Norström, matjournalist som började sin bana på GA, fick först nej på sin Nobelansökan. Men skam den som ger sig – till slut fick hon plats på "festernas fest".

Nobelbanketten, även kallad Nobelmiddagen eller Nobelfesten, är en del av festligheterna kring utdelandet av årets Nobelpris.

Nobelbanketten, även kallad Nobelmiddagen eller Nobelfesten, är en del av festligheterna kring utdelandet av årets Nobelpris.

Foto: Christine Olsson/TT

Stockholm2023-12-12 20:15

Som frilansjournalist, med mat som ett av specialämnena, har Anna Norström i många år skrivit om menyn på Nobelbanketten. Men det var först i år som hon fick testa den som gäst – på plats.

Det var dock på håret.

– Jag trodde länge att det bara var stora tidningar som fick skicka några journalister. Men jag råkade hitta en ansökan om ackreditering som var öppen för alla yrkesverksamma, så jag skickade in. Och fick nej. Varför skulle de vilja ha dit en vanlig svensk frilansare när det var så högt internationellt tryck?

undefined
Nobelbanketten, även kallad Nobelmiddagen eller Nobelfesten, är en del av festligheterna kring utdelandet av årets Nobelpris.

Så tänkte Anna Norström – som trots detta inte var beredd att bara ge upp. Hon författade ett "förstående mejlsvar", där hon samtidigt bedyrade sitt matintresse och frågade om det möjligen fanns en väntelista?

Huruvida det egentligen gör det förblir något oklart, men hursomhelst hörde Nobelstiftelsens pressavdelning så småningom av sig. En annan hade fått förhinder och frilansaren blev en av 20 journalister på denna "festernas fest".

– Jag trodde jag skulle hamna vid något pressbord, men icke. Jag satt vid bord 24, precis nedanför trappan. Festen är faktiskt mycket roligare än folk tror! Det målas upp som så otroligt snofsigt och stelt, men jag hade verkligen kul och vi begick ganska många små etikettbrott.

Med "vi" menar Anna Norström såklart bordsgrannarna. Det var nog sådana som verkligen kan etikettreglerna – men då vet de ju också vilka man kan tumma på.

Där fanns representanter från den kommitté som utser själva Nobelkockarna – till exempel Ulrika Karlsson från Krakas krog i Kräklingbo.

– Det var hon som, i samråd med kommittén, hade valt vinerna till maten. Bland annat var det roséchampange, för första gången på banketten, den passade utmärkt! Jag och Ulrika känner varandra sedan tidigare, det var kul att vi hamnade ihop och kunde dissekera allt vi åt och drack under kvällen.

undefined
T.v: Anna Norström och Ulrika Karlsson. T.h: Anna Norström i röd klänning under festligheterna.

Mitt emot satt en tidigare regeringsmedlem.

– Det var en före detta finansminister som tyckte att förrätten såg ut som "en tråkig ananas". Men jag tyckte det var superfin!

Och då var vi inne på det där med maten. Nämnda rätt var egentligen gulbeta, bakad med alger. Sedan kom huvudrätten – och något av en besvikelse:

– Huvudrätten var torskrygg och här har vi det som ofta blir knas, att mat som man serverar från ett serveringsfat håller sällan värmen. Så torsken var ljummen, men den räddades upp av en varm blåmusselsås och varma tallrikar.

Desserten kompenserade med en riktig gastronomisk upplevelse.

– Det var en choklad-lingon-kreation smaksatt med tjärsirap. Precis som man kan tänka sig blev det en ovanlig smakbild, men den bröt av väldigt fint och stod verkligen ut!

undefined
Förrätten med gulbeta, alger och salt samt en kräm på alger. Dessutom kärnmjölk och krondill samt störrom.

Vad blir då helhetsbetyget, från Anna Norström? Tja, det beror kanske lite på vad man jämför med.

– Det var intressant att se hur banketten står sig mot annan gastronomi, jag har ju ätit på flera trestjärniga Michelinställen runt om i världen. För Nobelbanketten fick jag betala 3500 kronor och ser man bara på priset står den sig inte mot den här typen av finkrogar.

Men på dem serverar man nog sällan över tusen personer samtidigt?

– Nej, precis och med tanke på det höll maten oerhört hög nivå. Förrätten var väldigt vacker. Och det var jättefina viner som Ulrika hade valt, hon gör ett strålande jobb. Dessutom går det väl inte riktigt att sätta en prislapp på att få festa med kungafamiljen och Nobel-pristagare?

undefined
Desserten på väg in under Nobelbanketten i Stockholms stadshus.
Nobelmenyn 2023

Förrätten: Gulbeta bakad med alger och salt samt en kräm på alger från västkusten. Serverades med kärnmjölk och krondill samt störrom från Strömsnäsbruk.

Varmrätten: Torskrygg färserad med kungskrabba, serverad med kålrabbirulle, stekt kroppkaka fylld med torsk och kungskrabba samt inlagd lök med svamp. Till detta serverades vintergrönsaker och sommarens inlagda primörer samt en sås på grillade blåmusslor.

Desserten: Bakad chokladkräm med kompott gjord på lingon från Mockträsk utanför Boden, smaksatt med tjärsirap. Serverades med chokladsablé och lingonsmörkola, samt maränger och kräm gjorda på lingon och en frisk parfait på crème fraiche.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!