– Om det är svårt att hitta och behålla personal, och det är chefen som gör störst skillnad, då är det ju upp till chefen att göra någonting, säger Svante Randlert, konsult och föreläsare som i veckan kom ut med debutboken ”Drömarbetsgivaren”.
Han beskriver en arbetsmarknad i förändring, där kompetensbrist leder till att vissa arbetstagare kan välja och vraka mellan jobben, istället för att arbetsgivaren har en mängd kandidater att välja mellan. Enligt Svante Randlert har chefen en avgörande betydelse, både när det kommer till att få in personal och för att få dem att stanna.
– I ett fotbollslag har man ju tränare. Det är för mig chefen. Utan en bra chef och utan bra spelare vinner man inte matchen.
Han är själv gotlänning, uppväxt på Vallérsgatan i Bingeby. I ungdomen spelade han fotboll och kom som längst till i pojkallsvenskan med FC Gute, och han återkommer ofta till fotbollen då han pratar om ledarskap och vad som behövs för att få ett arbetslag att fungera.
– Företag är ju lagarbete. Och då tycker jag att man kan fundera på vad som fungerar bra i idrottslivet där lagarbetet är centralt för framgång. Det är ju människor det handlar om.
Arbetsmarknaden på Gotland är bland de hetaste i landet. I september var låg arbetslösheten på 6,1 procent, vilket är betydligt lägre än riksgenomsnittet. I somras stod han i Wisbygymnasiets aula och föreläste för drygt 250 chefer från Region Gotland, och han tycker sig se en framåtanda hos regionen.
– De försöker nu och vill väldigt mycket, det ska de ha jäkligt mycket kredd för.
Problemet är snarare brist på kvalificerad arbetskraft inom vissa områden, och där tror Svante Randlert att arbetsgivarna måste trycka på det som är unikt för just deras företag.
– De ska ställa sig två frågor: Det första är ”vad kan jag erbjuda som andra arbetsgivare på Gotland inte kan?”. Det andra är ”vad kan jag erbjuda som inte tas för givet”? Jag vet att få kan svara på de frågorna.
Att få duktiga medarbetare att stanna är också viktigt för arbetsgivare. Svante Randlert tycker att fokus alltför ofta ligger på att prata med dem som slutar på en arbetsplats. Han tycker istället att chefer borde fokusera på dem som väljer att stanna och fråga dem varför de gjort det valet. Själv tål han inte ordet ”behålla”, och tycker att det sänder ut fel signaler.
– Om din pojk- eller flickvän skulle säga att hon vill behålla dig, hur skulle det kännas då? Fokusera hellre på attrahera, engagera och utveckla rätt människor.
Svante Randlert ser mycket potential i Gotland. Det faktum att Gotland är en ö gör att det inte går att locka pendlare från angränsande län på samma sätt som man kan i till exempel Stockholm, men Gotland har andra fördelar.
– Jag har sett ett skifte i värderingar mellan generation. Från att man förr levde för att arbeta till att man numera arbetar för att leva. Och det livet passar ju perfekt för Gotland.
Nyckeln till att få fler att flytta till Gotland tror han är att trycka just livskvaliteten man kan få på ön.
– Jag tror att framtiden är jätteljus på Gotland. Om jag tittar på det man vill ha är det väldigt mycket av vad Gotland har att erbjuda. Så det är bara att fortsätta att vara duktig på att marknadsföra sig med rätt saker.
Vad skulle kunna locka dig att flytta tillbaka till Gotland?
– Jag reser ju varje dag, så jag behöver ha nära till Arlanda. Men när det blir ännu viktigare för mig att arbeta för att leva så ser jag inget finare ställe att bo på än Gotland.