Salmonellasmittad köttfärs kan finnas på Gotland

Salmonellasmittad köttfärs från Irland kan finnas till salu i Ica:s butiker på Gotland.- Produkterna har sålts till Ica-butiker över hela landet och vi vet inte till exakt vilka.

Stockholm/Visby2012-02-04 17:17

Det säger Ica:s pressjour i Stockholm till GA på lördagseftermiddagen.Ica återkallar nu drygt 5 000 förpackningar av salmonellasmittad nötfärs.

Det gäller de två produkterna Ica nötfärs 1 600 gram och 2 500 gram med Irland som ursprungsland.

De smittade köttfärsförpackningarna har sista förbrukningsdag den 5, 6 och 7 februari.

Återkallelsen görs efter att salmonella hittats i samband med Icas egenkontroll.

De salmonellasmittade produkterna stoppas i kassan och ska inte vara möjliga att köpa.

Kunder som har köpt nötfärs uppmanas att lämna tillbaka varan till närmaste Ica-butik eller kontakta Ica:s kundkontakt.

- är en bakterie som orsakar tarminfektion av olika svårighetsgrad

- det finns cirka 2 500 olika varianter av bakterien

- smittan sker huvudsakligen via infekterade livsmedel som kött, fågel och ägg

- sprids via avföring och kan förorena grödor, mark och vatten

- kan spridas från en person till en annan och vanligast inom familjen

- bakterien tål kyla och intorkning men dör vid upphettning till +70 grader

- smittad insjuknar vanligen akut inom 1-3 dygn med feber, buksmärtor, diarréer och ibland även kräkningar

- infektionen läker oftast av sig självt inom 7- 10 dygn

- smittan bärs i tarmen och kan finnas kvar i flera veckor och upp till ett år.

- det är inte är speciellt stor risk att smittas om man inte själv intar smittade matvaror

- i Sverige rapporteras cirka 4 000 fall per år, varav cirka 85 procent är utlandssmittade

Källa. Smittskyddsinstitutet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!