Snatterianmälningarna blir färre – men inte problemen

Anmälningarna av snatteri och stöld har minskat markant på ön. Men butikerna vittnar om att snatteriet är ett fortsatt problem.

"Vi upplever varken att det ökat eller minskat", säger Grim Lindgren, serviceansvarig på Elgiganten.

"Vi upplever varken att det ökat eller minskat", säger Grim Lindgren, serviceansvarig på Elgiganten.

Foto: Malin Stenström

Stöld och snatteri2017-02-02 06:00

Under 2016 anmäldes totalt 632 stölder och snatterier på Gotland, vilket är färre anmälningar än något år sedan 2006. Statistiken bygger på uppgifter från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, som nyhetsbyrån Siren och Journalism++ tagit fram. Men flera butiker som Helagotland.se har varit i kontakt med, alltifrån klädbutiker till hembutiker, säger att en minskning av antalet snatterier inte är något som man märker av avsevärt.

– Möjligtvis att det har minskat något, men småsnatterier existerar fortfarande. Vi kan fortfarande hitta larm och lappar gömda i butiken, säger Pauline Kyrling, säljledare på Stadium i Visby.

– Jag har arbetat i flera butiker i Sverige och jag har upplevt snatteriet mer här på ön jämfört med där jag arbetat tidigare, fortsätter hon.

Johanna Nordin, säljare på Bikbok, håller med.

– Jag har inte märkt någon direkt skillnad. Framförallt så är det något som har blivit mindre synligt. Det märktes mer förr.

Butikerna är inne på samma spår. Snatteriet har blivit mer osynligt och de som snattar utför sina gärningar snabbare än tidigare. Även om antalet anmälningar har minskat på ön, finns det ett stort mörkertal, menar de.

– Vi kan hitta spår efter att någon har tagit något. Det har varit till och från under åren vad gäller snatteri, säger Linda Funk, säljare på Cubus.

Men det finns flera saker i butikerna som kanske kan råda bot på problemen. Exempelvis har Kicks börjat med glasskåp till sina parfymer, Cubus har börjat larma småvaror och Bikbok har efter ändring i sortimentet mindre antal smycken. Även ordningsvakterna som patrullerat på Östercentrum under en längre tid skapar en trygghet för säljarna.

– Man känner sig tryggare nu när ordningsvakterna finns på stan. Deras synlighet kan säkert påverka, säger Johanna Nordin.

Linda Funk håller med och säger att snatteriet på ett sätt har minskat med tanke på ordningsvakterna.

– Det har blivit mycket bättre på stan. Ordningsvakterna är väldigt bra på att ta bort dem som har uppsåt att göra något.

Grim Lindgren, serviceansvarig på Elgiganten, säger att man inte märkt av något avsevärt.

– Vi upplever varken att det ökat eller minskat. Jag tycker att vi har bra koll och har bland annat satt upp skyltar där vi uppmanar kunderna att inte ta med sig väskan in i butiken i förebyggande syfte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om