Det här stjäls mest från återvinningscentralen

Problemen med stöld är omfattande på öns återvinningsstationer. "Folk kommer in och rotar i containrarna här dagligen – ibland flera gånger samma dag", säger enhetschefen för renhållning på Region Gotland.

Batteristölder. Bilbatterier och andra storbatterier är det som gäller när tjuvarna får välja, berättar  Claes Friberg, enhetschef för renhållning på Region Gotland.

Batteristölder. Bilbatterier och andra storbatterier är det som gäller när tjuvarna får välja, berättar Claes Friberg, enhetschef för renhållning på Region Gotland.

Foto: Dennis Pettersson

Stöld2017-05-02 17:30

Fler svenskar besöker landets återvinningscentraler än går i kyrkan om helgerna, visar en undersökning bland 600 återvinningscentraler; som har gjorts av branschorganisationerna Avfall Sverige och El-Kretsen. Och vid sex av tio återvinningsstationer drabbas anställda av hot och våld. Det är dock inget problem på Gotland.

– Det är väldigt lugnt på Gotland när det kommer till hot och våld. Ingen av mina kollegor har upplevt det – varken här i Visby, i Slite eller bland de fem övriga centralerna på ön som drivs av underentreprenörer, berättar Claes Friberg, enhetschef för renhållning på Region Gotland.

Här har återvinningscentralerna istället problem med stölder.

– Folk kommer in och rotar i containrarna här dagligen – ibland flera gånger samma dag. Det är främst bilbatterier och elektronik de är ute efter. Det finns någon form av pantsumma på dem som man kan få. Men även en del kläder och skrot försvinner så fort vi vänder ryggen till. Här i stan sker stölderna främst dagtid och på övriga centraler sker det nattetid genom att folk klipper upp staketen. Men här är det ett så stort område med många besökare samtidigt att man inte har koll på om folk plockar på sig saker istället för att slänga prylarna de kom hit med alla gånger, säger han.

Claes Friberg menar att stölderna inte är ett ekonomiskt problem, utan att det snarare grundar sig i att det är en hög miljörisk – då batterisyror och dylikt riskerar att läcka ut i skogen istället för att tas om hand korrekt. Detta är något han hoppas att de ska lyckas råda bot på till nästa vår.

– Vi ska ju bygga om hela området. Då tittar vi bland annat på hur vi kan förhindra att folk stjäl och vi har även fått i uppdrag av tekniska nämnden att ta fram en lösning för återbruk. Idag tar folk möbler och krukor de tycker är fina; trots att det är förbjudet att föra ut saker från området. Detta hoppas vi kunna lösa genom någon form av återbrukslösning så folk kan köpa eller hämta utvalda saker under ordnade former, berättar han.

Ombyggnationen av återvinningsstationen väntas starta under senhösten. Och om Claes Friberg får bestämma kommer centralen hålla stängt under en kortare period.

– Att ha begränsade öppettider och bygge samtidigt är jag inte så sugen på ur ren säkerhetssynpunkt. Jag hoppas istället kunna lösa det med att korta ner byggtiden så mycket det går och hålla stängt under en kort period istället, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!