Det visar polisens statistik på antalet snatterier under perioden januari till augusti, år för år sedan 2015. Det året anmäldes 97 fall under perioden, efterföljande år halverades den siffran till 48 anmälda snatterier.
Magnus Olsson, verksamhetsansvarig på Visby Centrum, finner en logisk förklaring till siffrorna.
– I slutet av 2015 gavs tillstånd för Östercentrum som ett paragraf 3-område, vilket implementerades under 2016. Enligt min bedömning har det haft en väldigt positiv effekt med mindre stök, både butikspersonal och kunder upplever en större trygghetskänsla, säger Magnus Olsson.
Inom ett paragraf 3-område har ordningsvakter ökade befogenheter att till exempel gripa personer som begår brott.
2017 hamnade siffran 54 fall av snatterier, i nivå med 2016. I år har dock antalet fall ökat markant, med 93 anmälningar.
Magnus Olsson menar att det ökade antalet anmälningar inte nödvändigtvis innebär att antalet stölder har ökat.
– I år har Svensk Handel varit extra tydliga i kommunikationen med handlarna och har uppmanat att alla stölder ska polisanmälas, jag tror att det är en förklaring. Vi har löpande avstämningar med handlarna, vaktbolaget och polisen och det upplevs inte ha blivit stökigare på Östercentrum i år.
Kommunpolisen Moa Söderström delar till stor del Magnus Olssons synpunkter.
– Det ligger nog mycket i det som Magnus tar upp, sedan är nog mörkertalet för snatterier fortfarande ganska stort i alla fall. Vi hoppas också att den samverkan som finns etablerad med aktörer på Östercentrum bidrar till en ökad anmälningsbenägenhet, säger Moa Söderström.
Hon tycker att polisens samarbete med ordningsvakterna som är verksamma på Östercentrum fungerar väl.
– Ordningsvakterna är en förlängd arm till oss som är väldigt värdefull, säger Moa Söderström.