Markarbetena har startat på tomten som ligger mellan McDonalds och Arbetarrörelsens hus.
– Vi räknar med att byggandet av själva huset startar inom några månader. Det kommer att bli klart i etapper, men vi räknar med att första delen är färdig redan i juni nästa år, säger Thomas Millstam, en av ägarna till fastigheten.
Enligt bygglovet blir byggnadsarean 6 324 kvadratmeter, men den sammanlagda butiksytan blir något större eftersom butikerna delvis kommer att ha lokaler i två plan.
Bygget beräknas kosta 84 miljoner kronor.
Thomas Millstam säger att han lovat de företag som ska etablera sig där att inte berätta om dem ännu.
Men företaget Jula bekräftar nu att de är på väg till Visby och Stenhuggaren.
– Det är det bästa handelsområdet i Visby. Vi har ambitionen att öppna redan nästa år, kanske till halvårsskiftet, men det beror mycket på byggtiden där, säger Jula Sveriges vd Kari Koivisto.
Jula skapades på gården Jultorp i Västergötland 1979 och började med postorderförsäljning. 1985 öppnades det första varuhuset i Skara. Tio år senare hade företaget tre varuhus och 100 anställda. De senaste åren har företaget öppnat i snitt tio varuhus per år, i Sverige, Norge och Polen.
I september i år öppnades det 90:e varuhuset, i Nyköping. Och snart blir det alltså Gotland.
– Vi har känt ett intresse från gotländska kunder ända sedan vi bara höll på med postorder. Så det här har egentligen varit på gång i flera år, säger Kari Koivisto.
Julas planer är ännu ett exempel på trenden med stora butikskedjor som etablerar sig på Gotland.
– Ja, det fortsätter droppa in etableringar, det är positivt, tycker Svenskt näringslivs regionchef Kirsten Åkerman.
Det aktuella företaget ägnar sig åt diversehandel inom bygg, hem och fritid – och konkurrerar därför med flera butiker som redan finns i Visby.
– Men när man gör en sådan här etablering har man säkerligen vänt och vridit på siffrorna väldigt mycket. Det har också visat sig att den här konkurrensen kan vara bra, det finns en dynamik mellan de olika butikerna, säger Kirsten Åkerman.
Hon är inte heller orolig över att de växande storköpsområdena i Visbys utkanter ska slå ut handeln på andra håll.
– Andra mindre butiker har andra kunder. Och att butiker etablerar sig där personal- och kundunderlaget finns, är inte konstigt och något vi måste acceptera, säger Kirsten Åkerman.