Den extrema torka som råder i skog och mark fick Storstockholms räddningscentral att i lördags utfärda totalt eldningsförbud på Gotland.
Trots det fick deltidskåren i Klintehamn på måndagsmorgonen släcka en kvarlämnad och inte helt släckt brännhög.
På östra Gotland ryckte rådiga grannar i helgen in med traktorer och släckte en rishög som tänts på i anslutning till skogen.
Detta som ett par exempel.
Joakim Nyman är brandmästare på räddningstjänsten i Visby. Hans upplevelse är dock att gotlänningarna i stort är försiktiga med elden.
– Det tror jag vi har Kräklingbobranden att tacka för, det är inte många larm som är av ren vårdslöshet, säger han.
De gånger det brinner i terrängen beror det, enligt Joakim Nyman, oftare på rena olyckshändelser som självantändning eller gnistbildning från jordbruks- eller skogsmaskiner.
Med den torka som nu råder på Gotland ligger en katastrof dock aldrig långt borta.
– Blåser det går det oerhört fort, man ska veta att man springer inte i fatt en brand som tagit sig i vegetationen, säger Joakim Nyman.
Dessutom kastar den sig i olika riktningar och fronter, får den fäste i skog blir släckningsarbetet extra krävande.
Allmänfarlig vårdslöshet bestraffas med böter eller fängelse i högst sex månader, enligt brottsbalken kapitel 13 paragraf 6. Anses brottet grovt kan fängelse i högst två år utdömas.
Dessutom kan vederbörande krävas på skadestånd och samt att stå för räddningstjänstens kostnader i samband med släckningsarbetet.