NÖDROPET: 50 legitimerade lärare behövs till hösten

Lärarbristen är stor och flera skolor har fortfarande vakanser inför höstterminen. Grundskolechefen befarar att skolorna kommer att behöva ta in fler olegitimerade lärare än någonsin tidigare.

Flera skolor på Gotland har ännu inte lyckats hitta all personal som behövs inför hösten.

Flera skolor på Gotland har ännu inte lyckats hitta all personal som behövs inför hösten.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Stor brist (GA)2019-07-04 07:05

Enligt utbildnings- och arbetslivsförvaltningen kommer 100 nya medarbetare inom förskola och skola att behöva rekryteras på Gotland fram till 2022. Lärarbristen är, och har under en längre tid varit, påtaglig. Många av öns skolor har svårt att fylla alla vakanser till höstterminen.

– Det ser lite olika ut i hur långt man har hunnit. Några skolor är klara nu medan andra har jättestora problem. Exakt hur många som saknas i nuläget vet jag inte, säger Torsten Flemming, grundskolechef på Region Gotland.

Störst problem med rekryteringen har landsbygdsskolor, men numer har det även blivit svårt att hitta lärare i vissa ämnen till skolorna i Visby.

– Det är ett relativt nytt bekymmer. Det är störst svårigheter att rekrytera lärare till moderna språk, matte/no och praktiska ämnen som idrott, slöjd och musik, säger Torsten Flemming.

För de rektorer som arbetar på skolor där alla tjänster inte är tillsatta måste rekryteringen fortsätta även över sommaren. Solklintsskolan är en av skolorna på ön där rekryteringen inför hösten inte är klar än. De saknar fortfarande en mellanstadielärare och en lärare i tyska för årskurs 6-9.

– Vi är mitt i rekryteringsprocessen. Solklintsskolans fackliga företrädare gör ett fantastiskt arbete trots att de har gått på sommarledigt, säger Gun Thomsson, rektor.

Flera legitimerade lärare som har intervjuats för jobb på Solklintsskolan har sedan valt Visby framför Slite, på grund av restiden och resekostnaden, enligt Gun Thomsson.

– Solklintsskolan har ökat långsamt i elevantalet över tid så nu behöver vi en utökning i personalgruppen samtidigt som vi ska förhålla oss till den utökade timplanen och de givna busstiderna.

Om skolorna har annonserat ut de vakanta tjänsterna och ändå inte hittar lärare att anställa får Torsten Flemming fatta beslut om dispens från skollagens krav på legitimation. Det innebär att skolorna får anställa olegitimerade lärare också.

– Det har blivit fler och fler dispenser, jag har skrivit flera redan. Jag skulle tro att det rör sig om ett 50-tal inför hösten. I fjol skrev jag 45 stycken, berättar Torsten Flemming.

Solklintsskolan har legitimerade lärare i förskoleklass upp till årskurs 6, men några obehöriga lärare på högstadiet.

– De har lång erfarenhet och är välfungerande. Vi har lyckats locka några gotlänningar med lärarlegitimation som har haft andra uppdrag under en tid att komma tillbaka till läraryrket, säger Gun Thomsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om