STORÖVNING: Scenariot - flygbombning av marknadsplats

Under söndagsförmiddagen genomfördes totalförsvarsmomentet "Krigets konsekvenser", där försvaret och räddningstjänsten fick möjlighet att öva på att tillsammans hantera en krissituation.

En av de första åtgärderna som räddningstjänsten gjorde när de kom fram till platsen var att ta reda på vilka av figuranterna som var mest akut skadade.

En av de första åtgärderna som räddningstjänsten gjorde när de kom fram till platsen var att ta reda på vilka av figuranterna som var mest akut skadade.

Foto: David Skoog

Stor katastrofövning2017-09-24 16:34

Planeringen har pågått i ett år och övningar av den här omfattningen hör inte till vanligheterna i Sverige.

Ett fientligt flyg anfaller det svenska luftvärnet. Anfallet sker med klustergranater som fälls över såväl militära grupperingar som vid en civil marknadsplats, med ett antal skadade och en handfull dödade personer som följd.

Det var scenariot som utspelade sig i anslutning till Visby flygfält under söndagsförmiddagen.

Skådeplatsen var inlindad i tät rök, på marken låg trovärdigt sminkade offer med varierande skador utspridda, andra stapplade runt i chocktillstånd. På platsen fanns också osprängda granater att ta i beaktning när räddningsinsatsen inleddes av enheter från Försvarsmakten i samarbete med den civila räddningstjänsten och polisen.

Region Gotlands beredskapschef Christer Stoltz följde övningen med stort intresse.

– Det är spännande och väldigt nyttigt med en övning av den här digniteten och de här komponenterna, där det blir samverkan med försvaret. Det är spännande att se hur väl samarbetet fungerar mellan sjukvårdsledare, räddningsledare och polisinsatschef från det civila tillsammans med den militära insatschefen för att insatsen ska gå så bra som möjligt, säger Christer Stoltz.

De utryckande enheterna värderade och prioriterade, varje steg de tog när drabbade fördes till säkerhet studerades i detalj av observatörer för senare utvärdering.

På marknadsplatsen fanns också oexploderade granater, en ovan faktor för räddningstjänsten att ta i beaktning. Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum SWEDEC ryckte sedan in för att desarmera de osprängda granaterna för att säkra fortsatt användande av materiel och terräng.

De svårt skadade personerna, 21 till antalet, transporterades sedan vidare till fältsjukhuset vid Visborg slätt.

– Fältsjukhuset har supermodern utrustning, men med begränsade resurser. Det finns bara två operationssalar, så de kommer få bra träning i att prioritera vem som gör vad och i vilken ordning, säger försvarsmedicincentrums övningsledare Lennart Borneklint.

– Det kommer nog bli en del puls även för den mest erfarne kirurgen där.

Övningen fortsätter till måndagen. Slutskedet av övningen innehåller ett moment då de skadade, efter att fått vård vid fältsjukhuset, ska evakueras med flyg vid lunchtid.

– Det blir en utmaning att hålla dessa svårt skadade personer vid liv under transporten, säger Lennart Borneklint.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!