De studenter som till hösten börjar på någon av Uppsala universitet Campus Gotlands grundskolelärarprogram kommer att få erbjudande om att börja på Region Gotlands läraraspirantprogram. Kortfattat innebär det att studenterna får chans att arbeta på någon av regionens grundskolor en dag i veckan under utbildningen.
Vilka skolor som ska ta emot studenter är ännu inte klart.
– Studenterna får lön och ska vara en resurs på skolan. Lärarna ska inte belastas utan man får se dem som en extra resurs i klassrummet, säger Stellan Sundh, studierektor för lärarutbildningen på Campus Gotland.
Region Gotland hoppas att satsningen på läraraspiranter ska attrahera fler till yrket, och förbättra genomströmningen på utbildningarna.
– Vi behöver fler lärare och måste testa nya vägar. Det är många som vill ha mer praktiska inslag i utbildningen, säger Carl-Magnus Jonsson, HR-konsult på Region Gotland.
Liknande modeller har testats på andra håll i landet, men den på Gotland är unik.
– Bland annat finns det "Dalamodellen" där studenterna jobbar 50 procent och studerar 75 procent, och så förlängs studietiden. Vi håller på att forma en Gotlandsmodell, säger Carl-Magnus Jonsson.
För de studenter som väljer att söka aspirantprogrammet räknar studierektorn med att de kan vara ute på skolorna tidigast i oktober.
– Efter ett tag ska de kunna rycka in som vikarier, och i bästa fall avlasta vikariebehovet i skolan, säger Stellan Sundh.
Han hoppas att chansen till praktiskt arbete under skoltid lockar sökande från hela landet.
– Vi vet inte alls hur många som kommer att nappa på erbjudandet, men tanken är att de som vill ska få plats, säger Stellan Sundh.
På måndag ordnas en informationskväll på Campus Gotland om lärarutbildningarna och aspiranttjänsterna, där bland annat Stellan Sundh, lärarstudenter och representanter från Region Gotland kommer att finnas på plats.
– Vi hoppas på fler sökande och att fler slutför utbildningen. Det behövs fler lärare i hela Sverige och på Gotland. Det ska bli spännande att se om söktrycket ökar, säger Stellan Sundh.
Region Gotland beskriver satsningen som en "stor insats". Hur mycket pengar det kommer att kosta beror på hur många studenter som väljer att gå aspirantprogrammet, och regionen vill inte avslöja hur mycket pengar som avsätts i ett startskede.