Festlig stämning på Ölfestivalen – trots skyfall

Regnet stoppade inte besökarna till Hop Sheds årliga Ölfestival på Stora Hästnäs. När Helagotland var på plats hade redan 300 besökande gotlänningar och turister tagit sig dit.

Hannah Bengtsson från Gotlands bryggeri hade tagit dit sin öl-bil.

Hannah Bengtsson från Gotlands bryggeri hade tagit dit sin öl-bil.

Foto: Hanna Davidsson

Stora Hästnäs2024-07-13 18:00

På lördagen hade det blivit dags för Hop Shed Brew Pubs årliga Ölfestival på deras egen uteservering på Stora Hästnäs. I år hade man satsat på ännu mer mysfaktor med barbeque, livemusik och nya bryggerier.

– Vi har en trogen kundkrets som kommer tillbaka varje år. Den här gången har vi 16 utställare som serverar både öl och sprit. Det är en härlig gemenskap med allt vi tycker om, som rockmusik, öl, barbeque och bilar, säger Rob Bough, som äger Hop Shed Brew Pub.

undefined
Tim Jonsson och Ulrica Westlund från Gävle hade hunnit testa på de flesta ölsorter och även hunnit äta varsin burgare.

Några som hade hittat dit var turisterna Tim Jonsson och Ulrica Westlund från Gävle. De hann med ett besök på festivalen innan semestern skulle ta slut. 

– När vi såg att det skulle regna hela dagen började vi kolla upp vad som händer på ön, då såg vi det här och åkte hit. Vi tänkte även stanna kvar under kvällen och övernatta i vår bil, säger Ulrica Westlund. 

undefined
Från Vänster: Pernilla och Hasse Eklund, Liam Argillander, Filip Eklund, Tuva Arnbratt och Moa Jareman.

Gänget från Stockholm har semestrat på ön i en vecka, men ska åka hem igen under söndagen. De fick tips att åka till festivalen, då åtminstone hälften av dem tycker om öl.

– Killarna älskar öl så då passade vi på att åka hit. Jag gillar dock inte öl, säger Tuva Arnbratt

– Inte jag heller, fyller Moa Jareman i.

undefined
Elvis Broström ansvarade för barbequen tillsammans med kollegan Sten Blomberg.

Elvis Broström ansvarade tillsammans med kollegan Sten Blomberg för barbequen, där det bland annat bjöds på burgare och pulled pork. Och de hänger inte läpp för ovädret.

– Det är skönare med regn än med gassande sol för vår del, säger han.

undefined
Daniel Törner och Annelie Fridolfson framför en av sina bilar som de brukar ha med på utställningar.

Daniel Törner och Annelie Fridolfson var med på festivalen och ställde ut sina bilar, en Ford från 46 och en från 29. 

– Jag och resten av familjen älskar öl och vi är här på besök så ofta vi kan. Det bästa är att det går i princip att göra öl på allt och det finns alltid någon sort som tilltalar alla, säger Daniel Törner. 

Men Annelie är däremot ingen öldrickare och fick därför vara chaufför för kvällen.

– Jag har gett det 100 försök. Enda som jag tycker kan vara gott är att dricka en öl om det är soligt och varmt och ölen är riktigt kall, säger hon.

undefined
Jonas och Annelie Rosén från Östergötland ska spendera semestern på Gotland. Ett stopp förbi Ölfestivalen var en självklarhet.

Jonas och Annelie Rosén från Östergötland var på ön för att vara med i en orienteringstävling. De hörde talas om festivalen av en slump när de campade i närheten veckan innan. 

– Vi har hunnit testa några ölsorter nu och gillar alla, säger Annelie Rosén. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!