Besökarna tillbaka på Stora Karlsö igen

Sedan ett par veckor tillbaka kan besökarna boka turer till Stora Karlsö igen. Detta efter säsongen 2020 då alla resor till ön ställdes in på grund av pandemin.

Sedan den 7 maj är besökarna välkomna ut till Stora Karlsö igen. Det är dock begränsningar i antalet passagerare på båten och det erbjuds inte lika många bäddar i de olika boendena.

Sedan den 7 maj är besökarna välkomna ut till Stora Karlsö igen. Det är dock begränsningar i antalet passagerare på båten och det erbjuds inte lika många bäddar i de olika boendena.

Foto: Sofie Regnander

Stora Karlsö2021-05-30 09:00

I stället för som brukligt 110 passagerare får i sommar endast 50 följa med båten ut till Stora Karlsö. Varje resenär får en bestämd anvisad sittplats så att ett coronasäkert avstånd ska kunna hållas och det är munskydd på som gäller. Det har gått ett par veckor sedan resmålet öppnade för besökare igen och det är många som längtat. 

En av dem är krögaren Liv Marend som äntligen har kunnat öppna restaurangen på Stora Karlsö för säsongen. Förra året hade hon sagt upp sig från ett fast jobb för att driva restaurangen, men så bröt pandemin ut och satte stopp för alla de planerna.

– Det var ett oerhört tufft år för folk i branschen. Jag fick tänka om och har haft sju olika krogjobb både på Gotland och fastlandet för att klara mig det senaste året. Men jag har också hunnit finslipa på recept och utveckla samarbetet med lokala ekologiska producenter på Gotland, säger hon.

Och nu ser allt ut att ha fallit på plats. Lokalt, ekologiskt och klimatsmart är ledorden och Liv Marend vittnar om att man haft många besökare och mycket att stå i sedan man öppnade den 7 maj. 

– Det är ju vissa begränsningar i antalet besökare, men det känns ändå helt rimligt under rådande omständigheter, säger hon.

Några andra som har väntat på att besökarna skulle komma tillbaka är fotograferna Torsten Green-Petersen och Niclas Ahlberg. Deras planerade fotoutställning fick också ställas in förra året. Men förra helgen var det vernissage i restaurangen. Torstens fågelbilder har en och annan i stället kunnat se på Holmhällars pensionat förra året. Niclas däremot har satsat på nytagna foton.

– Jag bor ju i Stockholm men har i stort sett varit deporterad till Gotland under pandemin. Jag har vistats 10 månader på Gotland det senaste året så det har blivit många nya bilder, berättar han.

De flesta av Niclas motiv är hämtade från Sysne där han också har sitt sommarhus. De flesta av Torstens bilder på utställningen är fångade just på Stora Karlsö.

Vad skulle ni säga är den andres styrka som fotograf?

– Torsten har ett eget uttryck. Man känner igen en Torsten-bild och det har jag hörts sägas om mina bilder också, säger Niclas.

– Gryningar, när solen just är på väg upp är din grej, kontrar Torsten.

– Jo, jag gillar att vara uppe tidigt. Du gillar mer gråväder, med en färgskala i grått, brunt och svart, kanske på grund av din bakgrund som psykiatriker, skrattar Niclas.

Att det inte gick några turbåtar till ön förra året innebar dock inte att det var helt folktomt. De som kunde ta sig ut med egen båt var välkomna och forskare och tillsynsman Lovisa Dück var här.

Hur påverkades ön av att det var färre besökare här förra året?

– Jag har egentligen inget att jämföra med, för det var mitt första år som tillsynsman här, säger Lovisa Dück och fortsätter:

– Men forskarna kom ju fram till att antalet havsörnar ökade när besökarna uteblev. Det störde och påverkade sillgrisslornas häckning så de fick betydligt färre ungar än vanligt. Det kommer forskarna att följa upp i år.

Under 50 dagar pågår även en fågelinventering på ön. Ornitologen Juho Könönen har varit här sedan den 28 april för uppdraget.

– Det är första gången på åtta år som alla fåglar som häckar inom reservatet ska räknas. Inte sillgrisslorna och tordmularna för dem har forskarna koll på.

Du är inte färdig med inventeringen, men kan du säga något om utvecklingen?

– Det är mycket småskrakar som häckar och ejdrarna är ungefär lika många som vid förra inventeringen. Det är lite märkligt eftersom ejdern ju minskar i antal i Östersjön.

Under GA:s tur till Stora Karlsö följer vi förstås med på den guidade vandringen över den sagolikt vackra ön. Guiden Frida Johansson berättar om gamla och nya tider och leder oss genom en raukport som sägs vara magisk. Hon berättar om orkidéerna som blommar och visar oss till sillgrisslorna som har börjat lägga sina ägg på de branta klipporna. 

Marianne Dahl Radhe från Stockholm är en av besökarna som åkt ut på en dagstur den här dagen. Hon är också en av alla de som fick sin bokade resa inställd förra året. 

– Jag tror att det är fjärde gången jag är här på Stora Karlsö. Jag har faktiskt bokat en resa till hit ut lite senare på säsongen och då kommer jag att stanna i sex dagar. Det är ett verkligen ett tips – att stanna kvar här och uppleva tystnaden, kargheten, stänga av mobiltelefonen och bara njuta, säger hon. 

Stora Karlsö

Under 1800-talet jagades så mycket alkfåglar att de var nära utrotning. Antalet sillgrisslor uppskattades till mellan 20 och 30 individer. Marken på Stora Karlsö köptes successivt upp 1880-1887 av det nybildade bolaget Karlsö Jagt - och Djurskyddsförening AB, som än i dag äger ön. I och med köpet förbjöds fågeljakten. Stora Karlsö är världens näst äldsta naturskyddade område, näst efter Yellowstone National Park i USA. På ön har man hittat lämningar från tidig stenålder.

Källa: storakarlso.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!