Årets livesändningar från Stora Karlsö igång

Det är femte året som projektet ”Havsfåglar i Östersjön” livesänder från fågellivet på Stora Karlsö. Nytt för i år är att antalet kameror utökats och allmänheten har möjlighet att följa sillgrisslorna och andra sjöfåglar från fyra olika kameror.

Nytt för i år är att allmänheten kan följa fem olika webbkameror på Stora Karlsö.

Nytt för i år är att allmänheten kan följa fem olika webbkameror på Stora Karlsö.

Foto: WWF

Stora Karlsö2023-06-13 10:51

Bättre uppkoppling på Stora Karlsö har gjort att WWF har kunnat utöka kamerabevakningen av sjöfåglarna. Drygt 70 kameror finns utplacerade på ön och 4 av dessa livestreamas på WWF:s webbplats. Syftet är att ta hjälp av allmänheten via så kallad medborgarforskning där vem som helst kan rapportera intressanta iaktagelser.

– Vi vill lära oss mer om hur sillgrisslorna umgås, hanterar konflikter och påverkas av värmeböljor. Nu hoppas vi att allmänheten vill fortsätta följa allt spännande som händer fågelföräldrarna och deras ungar och samtidigt bidra till viktig forskning”, säger Inger Näslund, senior havsexpert, WWF Sverige, i ett pressmeddelande.

Livesändningarna pågår fram till mitten av juli. Sillgrisslehonan lägger sitt enda ägg på en smal klipphylla 40 meter ovanför marken. När ungarna är cirka tre veckor gamla hoppar de från klipporna till sina pappor som väntar i havet.

undefined
Nytt för i år är att allmänheten kan följa fem olika webbkameror på Stora Karlsö.

Enligt WWF ör havsfågelkolonin på Stora Karlsö är Sveriges största med cirka 25 000 par sillgrisslor, cirka 1 000 par ejdrar, och över 12 000 par tordmular. Sillgrisslorna har tredubblats i antal sedan 1990-talet. På 1960-, 70- och 80-talen var läget mindre gynnsamt för arten, men efter att miljögifterna minskat i Östersjön och förbudet mot drivgarn infördes har utvecklingen gått i positiv riktning.

Forskningen visar att under pandemin 2020, när turismen försvann minskade sillgrisslorna i antal på grund av ökat antal havsörnar på ön.

– Vår senaste analys visar att sillgrisslorna återhämtade sig när turisterna kom tillbaka efter pandemin, trots att ett havsörnspar började häcka på Stora Karlsö. Detta visar att smart naturskydd kan få de båda arterna att samsas, säger Jonas Hentati-Sundberg, forskare på SLU – Sveriges lantbruksuniversitet, i pressmeddelandet.

På WWF:s webbplats finns mer information om sillgrisslorna på Stora Karlsö och där finns även livesändningarna samlade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!