Projektet ”Havsfåglar i Östersjön” har sedan flera år livekameror installerade på en konstgjord klipphylla på Stora Karlsö. Där kan allmänheten följa sillgrisslornas häckning och hur ungarna kläcks.
För första gången har forskarna kunnat fånga den sorgliga effekten av extrem hetta på film, vilket DN var först med att rapportera om, för de omkring 25 000 häckande paren sillgrissla.
I filmklippet från bohyllan ser man en av de vuxna fåglarna i ett par, som håller ihop i många år och kan bli mycket gamla, kämpa mot svår hetta.
Fågeln flämtar med öppen näbb och för att försöka kyla sig fladdrar den med utspända vingar. Plötsligt är olyckan framme. Ägget, det enda paret lägger den säsongen, faller ut över kanten och den förtvivlade föräldern kan bara titta ut över stupet.
– Det är lätt att man pratar abstrakt om 1,5 grad eller 2 grader, men det handlar mer om hur stor risk det är att det blir 30 grader en dag i juni, säger Jonas Hentati-Sundberg, forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet.
Han berättar hur både ägg och ungar vid flera tillfällen och extremt varma dagar har försvunnit från klipphyllor.
– Föräldrar försöker skydda ungarna med vingarna mot solen. Jag har sett ungar dö, det var rätt jobbigt, säger han.
I maj lägger sillgrisslans honor sitt enda ägg på en den smala klipphyllan 40 meter ovanför den klippiga stranden och havet. När ungarna är cirka tre veckor gamla hoppar de från klipporna till sina pappor som väntar ute på vattnet. Honan stannar därefter vid häckningsplatsen en tid efteråt.
Havsfågelkolonin på Stora Karlsö är Sveriges största. Sillgrisslorna har tredubblats i antal sedan 1990-talet. På 1960, 70 och 80-talen var läget mindre gynnsamt för sillgrisslorna.