Det är genom ett forskningsprojekt för att studera fåglarna som webbkameran satts upp i anslutning till örnboet.
– Tack vare kameran kommer både vi forskare och allmänheten att kunna följa örnarna de närmaste veckorna. De som tittar får gärna rapportera intressanta observationer, säger Jonas Hentati-Sundberg, forskare på SLU och projektledare för fågelforskningsprojektet Baltic Seabird på Stora Karlsö.
KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL WEBBKAMERAN!
Eftersom webbkameran är igång dygnet runt går det att följa vad som händer i och utanför boet som byggts i en trädtopp. I boet finns en unge som kläcktes i början av april.
Stora Karlsö har bara haft örnar på tillfälligt besök tidigare. Under pandemin då det var få besökare på ön, kom de tillbaka. Då ska det ha synts över 30 örnar samtidigt på ön. Åtgången på sillgrisslor ökade också markant. Det finns ytterligare en kamera i ett raukområde på sydvästra ön där många häckande sillgrisslor, gråtrutar och silltrutar håller till. Det kan vara örnarnas huvudsakliga jaktmarker.
Myndigheter och organisationer håller normalt örnarnas häckningsplatser hemliga för att inte störa de känsliga rovfåglarna. På Stora Karlsö har Karlsö Jagt- och djurskyddsförening i samråd med länsstyrelsen beslutat att redovisa örnarnas häckningsplatser. Argumentet är att det kommer mycket folk till ön som riskerar att störa örnarna och då är det bättre att tala om var boet finns så att folk inte stör i onödan. Det är för övrigt förbjudet att störa örnarna på deras häckningsplats.