Inför valet den 9 september är det fullt sjå för de gotländska partierna, som precis dragit igång valkampanjerna. Men det är stor skillnad i hur mycket pengar de olika partierna har lagt i sin valbudget. De som lägger mest pengar på valet är Centerpartiet och Moderaterna, som budgeterat 600 000 kronor vardera för sina valkampanjer.
Socialdemokraterna var överlägset störst i valet 2014, men lägger bara strax över 500 000 kronor. Deras valbudget är drygt 50 000 kronor större än Vänsterpartiet, som fick mindre än en tredjedel av Socialdemokraternas valresultat. Socialdemokraterna ser dessutom ut att tappa rejält i den opinionsundersökning som P4 Gotland lät göra tidigare i sommar.
– Det vi satsar på är att få ut folk, det är det som är det stora. Det handlar mer om arbetskraft än om pengar, säger Leif Dahlby, huvudombudsman för Socialdemokraterna på Gotland.
Det stora blir dörrknackning och besök på bland annat marknader. Budgeten kommer i huvudsak läggas på annonsering i tidningar och radio, och utskick kommer att göras i samarbete med partiet på riksnivå. Om det kommer att räcka till för att rädda upp valresultatet vill Leif Dahlby inte sia om.
– Det händer så mycket de sista veckorna. Vi kommer att jobba ända fram till valdagen, säger han.
När det kommer till valarbetare uppger både Centerpartiet och Socialdemokraterna att de kommer ha ungefär 100 valarbetare totalt. De flesta partierna anställer också extrapersonal under valet, eller så går befintlig personal upp i tid. Centerpartiet har en extra valombudsman under sommaren, Socialdemokraterna tog in en extra person i dagarna och Vänsterpartiet kommer att ta in någon från Ung Vänster som ska jobba med valet i några veckor. Moderaterna har dock valt att inte ta in någon extra. De största utgifterna för de gotländska partierna är annonsering i tidningar och radio samt utskick. De flesta partier gör utskick till alla gotländska hushåll, något som tar både tid och pengar i anspråk. Foldrar ska vikas och kuvert ska sättas igen, och därtill kommer kostnader för tryck och porto.
De allra flesta partierna uppger att pengarna till valbudgeten i huvudsak kommer från det regionala partistödet, med några undantag. Sverigedemokraterna på Gotland betalar varje år in pengar till moderpartiet, och en del av valbudgeten utgörs av pengar som de fått tillbaka från SD på riksnivå. Vänsterpartiet som tar ut partiskatt från Saga Carlgren och Brittis Benzler, som sitter som ordförande för gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden respektive barn- och utbildningsnämnden.
– Vi får in cirka 100 000 kronor från dem under ett år. Det betyder mycket för oss, säger Jörgen Benzler (V).
Minst budget har Kristdemokraterna, som inte tog sig in i regionfullmäktige vid förra valet och därmed inte fått något regionalt partistöd. De har totalt fått ihop 30 000 kronor, varav en tredjedel gått till en skrivare för att kunna skriva ut material. Drygt 4000 kronor har också gått till att trycka upp valsedlar, en kostnad som de partier som kom in i fullmäktige slipper.
– Jag lägger väldigt mycket tid, och så lägger jag en egen slant också. Man kan göra mycket utan pengar, säger Sara Lidqvist, ordförande för KD Gotland.