Fisket i Östersjön har försörjt gotländska fiskare i generationer. Och då fler och fler efterfrågar hållbart fiske och närproducerad mat borde affärerna blomstra för de mindre fiskebåtarna på ön. Men större fiskebåtar från västkusten letar sig allt närmre Gotland och försvårar läget för de lokala fiskarna.
– Alla vill ju värna om att äta närfiskat och hållbart. Och så kommer det en sån stor dammsugare och suger i sig rubbet, säger Benny Ahlström, fiskare på en av de båtar som utgår från Ronehamn.
Då fabriken som Benny och hans kollegor levererar fisk till hållit stängt över sommaren, så har de inte kunnat fiska utan sparat några områden att fiska på under hösten.
– Nu har ju de legat och fiskat på det som vi har "sparat" så att säga. Så det är ingen båt som har fullt lass när man kommer i land nu, om man säger så. De kan dra in lika mycket på en vända som vi tillsammans skulle kunna fiska på en hel säsong, säger Benny Ahlström.
Hur mycket som får fiskas och av vem bestäms av de kvoter som EU-rådet för jordbruk och fiske delar ut till varje land. Havs- och vattenmyndigheten har hand om Sveriges kvoter.
– Av vår nationella kvot så har vi något som vi kallar kustkvoter, där vi avsätter en mindre del till kustnära och småskaligt fiske. Det har vi för att de inte ska konkurrera med de större båtarna, säger Jarl Engqvist, handläggare på uppföljningsenheten vid Havs- och vattenmyndigheten.
Problemet med att stora båtar fiskar upp fisken och gör det svårt för de mindre båtarna har Jarl hört talas om förr.
– Jag har hört de här argumenten från andra delar av landet också. Att de mindre tycker att de stora fartygen fiskar upp fisken. Det är svårt att uttala sig om hur mycket det ligger i det, men visst skulle kunna vara så, det beror ju på hur fisken rör sig, säger Jarl Engqvist.
Men det är inte bara för att han tappar sin fångst som Benny är orolig över de stora fiskebåtarna, utan även mängden bifångst som de gör i form av framförallt torsk.
– Om vi kanske har 2-3 torskar i trålen som bifångst, så kan man undra hur mycket de har. Havs och vattenmyndigheten vill ju att det ska värnas om torsken, men ändå släpper man in så stora båtar. Det hade varit bättre med en flotta med små båtar. Det hade sysselsatt fler personer och fler hade försörjt sig själva och fått betalt för fisken. Nu kommer det en båt söderifrån och sopar rent och härjar. Det kan man ju inte kalla närfiskat.