I Henrik Svenssons och Ulf Anderssons olika företag jobbar runt 75 personer, och de är därmed en av öns större arbetsgivare med bolag som Sweprod, Sweprod Graphics, Skyltstället och Visby Antenn. Koncernen omsätter nästan 200 miljoner kronor och Sweprod har tre år i rad gjort en vinst på över 10 miljoner kronor årligen.
– Vi kommer inte att göra en lika stor vinst i år. Telekom-marknaden har vikit, och den har varit viktig för oss. Vi har också gjort tunga investeringar, så resultatet kommer inte bli detsamma, säger Henrik Svensson.
För två år sedan gick Henrik Svensson även in som huvudägare i Skyltstället Sverige AB och det är en verksamhet som nu växer rejält. När han gick in i bolaget fanns de på nio platser i Sverige. Nu finns de på 35 orter och är nominerade till Årets nyskapare på franchiseföretagens egen gala, Franny-galan. I år tänker de att de ska omsätta runt 60 miljoner kronor – år 2020 ska omsättningen vara på hela 500 miljoner kronor.
– Det är en absurt tuff plan. Men det finns en plan över tid när det är dags för att göra uppköp och ta in riskkapital, säger Henrik Svensson.
Är det någon ångest i den här planen?
– Nej, det är det inte. Den är högst realistisk, säger Henrik Svensson.
För en tid sedan köpte han tillsammans med tre andra investerare en fönsterfabrik i Småland och han har själv stora planer för den verksamheten. Henrik Svensson ser stora möjligheter.
– Jag är övertygad om att det kan bli större än Skyltstället. Byggbehovet i Sverige har ökat enormt under de senaste åren, och kan vi bara få en liten del av den kakan är vi ett jättestort bolag på en gång, säger Henrik Svensson.
Tillverkningen av själva stommarna till fönstren kommer att ske i Småland och sedan kommer de att byggas ihop i till exempel Visby.
– Där kommer den lokala förankringen in och det är viktigt för oss. Fönstren kommer sedan att säljas som till exempel Gotlandsfönster, det är vår tanke och idé med det här. Då kan vi finnas på fler orter i Sverige, säger Henrik Svensson.
Han säger att det kan komma att bli nyanställningar i framtiden. Men samtidigt arbetar de mycket med processer som sköts av maskiner.
– Jag är jätteintresserad av automation och effektivisering. Det måste vi vara för att bli konkurrenskraftiga.
Den personal han har behov av att anställa finns dock inte på Gotland.
– Jag skulle kunna anställa hur många ingenjörer som helst, men de finns inte här. Vi har en högskola som prioriterar kultur- och sjukvård. Då är det svårt för mig att få hit folk.
Antenner, skyltar och fönster tycks spretigt, men han menar en av verksamhetens styrkor är att det finns flera ben att stå på:
– Vi har gjort det här helt utan riskkapital och det är något som jag är väldigt stolt över. Men jag är inte den som reflekterar bakåt så mycket, det är hela tiden nästa projekt som gäller.
Efter den expansiva fas som ni är i, hur går det med sömnen som företagsledare?
– Att sova bra är ett privilegium som jag inte har. Det snurrar i huvudet hela tiden, men jag tycker det är så våldsamt roligt. Då får man en helt annan prestationsförmåga, säger Henrik Svensson.
Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.