Här byggs en ny hästanläggning

För tre år sedan tog Elin och Göran Gustafsson över gården Ungesmiss i Stenkyrka. Nu gör paret en storslagen satsning på en ridhusanläggning som håller tävlingsklass och som på sikt ska kompletteras med både cafeteria och inackorderingsstall.

Foto:

storsatsar2018-03-22 09:30

På Ungesmiss bedriver Elin och Göran en kravcertifierad lammproduktion. De har en besättning på cirka 210 tackor och till gården finns en gårdsbutik med grönsaker odlade på friland, lammkött och möjlighet till beställning av lammskinnsprodukter. Att en så stor ridanläggning på Ungesmiss blivit möjlig beror till stor del på landsbygdsstöd via EU och länsstyrelsen. Stödet innebär ett bidrag på maximalt 40 procent av det totala beloppet eller totalt max en miljon kronor.

– Just nu bygger vi upp själva ridhuset som byggs med tävlingsmått på lite drygt 22 gånger 62 meter. Så mycket det bara går av arbetet gör vi själva. För närvarande hjälper min svärfar mig att skruva fast limträbalkarna, säger Elin och vinkar till honom som står högt uppe i skyliften och jobbar. Att våga satsa på uppförandet av ett stort ridhus på gården är en dröm som går i uppfyllelse.

– När jag växte upp i Visby var det inte tal om en egen häst utan jag lärde mig att rida på en ridskola och därefter hade jag hyrhäst eller var medryttare. Det var först i vuxen ålder som jag skaffade en egen häst, säger Elin och fortsätter:

– Jag tävlar i dressyr, men min senaste tävlingshäst fick jag tyvärr ta bort i somras. När jag hittade två dräktiga ston, med bra stam, som var till salu så slog jag till. Så det blir även föl här på gården, i april och juni, säger Elin och ansiktet strålar. Hon gör en gest med handen mot hagarna där de båda stona strövar omkring och njuter av vårvintersolen.

Innan bygget drog igång gjorde Elin ett flertal undersökningar bland tänkbara hyresgäster på ön.

– En av dem som stödjer mig är, bland andra, Stenkyrkaortens ridklubb som nu får tillgång till en anläggning där de kan hålla sina tävlingar, säger Elin.

Anläggningen kommer även att vara anpassad för funktionshindrade, bland annat med en ramp upp på läktaren. Det kommer även finnas utrymme för att, eventuellt i framtiden, installera en påstigningsramp och en taklift för personer med funktionsnedsättning som vill rida. Någon ridskoleverksamhet kommer det dock inte att bli, däremot kommer hästägare att kunna hyra in sig.

– I byggprojektet ingår även ett stallbygge med plats för sju inackorderingar, det är tänkt som en del i finansieringen, men först är målet att själva ridhuset ska stå klart under det här året.

Startskottet för ridhuset gick i augusti i fjol och efter att ha grävt ur marken där ridhuset står och dränerat, lagt i markduk och grus visade det sig att turen stod på Elins sida.

– Marken som ridhuset står på var inte någon bra odlingsmark eftersom den består av sandjord, därför valde vi att placera ridhuset där. Efter att ha sorterat sandjorden med ett rensverk och blandat upp det med träfibrer så har vi fått fram ett riktigt bra, klassiskt ridhusunderlag, säger Elin med ett skratt.

Nu väntar leverans av taket och så ska träfasaden upp och återvunna fönster sättas in för att ge ett bra ljusinsläpp i den kommande tävlingsanläggningen.

Responsen på norra Gotland har varit positiv, det är många som gläds åt satsningarna på landsbygden.

– Det finns inte så många ridhus här på norr så jag har fått många positiva reaktioner! Det här kommer att bli bra. Jag hoppas kunna anordna allt från hästtävlingar till spännande clinics. Eller varför inte använda ridhuset även till agility? säger Elin och ler stort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!