Lastbilen som har fraktat de 18 meter långa rören från fastlandet står parkerad och maskinföraren Peter Bodin lossar försiktigt den otympliga frakten och placerar den på åkern. Den här åkern ska inte grävas upp riktigt än, men rören behöver vara redo när det är dags. En bit därifrån har schaktet grävts och ledningarna är redo att läggas ner; en för vatten och en för avlopp. Schaktet blir 155 centimeter djupt och allting ska detaljmätas.
– Jag gör en modell, alltså en ritning, i grävmaskinen som sedan kör på GPS. Då har den exakt bredd och schaktdjup inmatat, berättar Tomas Larsson, arbetsledare på Väg & Byggnadsgrus.
Han är nöjd med hur arbetet har fortskridit.
– Det har gått väldigt bra. Sedan är det klart att man alltid gräver av lite dräneringar och sådant som man får reparera. Det finns alltid ledningar i marken som ingen riktigt vet om, säger han.
Sedan början på mars har de arbetat med att lägga ledningen på sträckan mellan Fide och Nisseviken, vilket är drygt sju kilometer. Det blir många boende att samarbeta med.
– Jag måste säga att det har varit fantastiska markägare här, säger Tomas Larsson.
Ledningen, som ska göra att fler bygglov kan beviljas, är efterlängtad tror Göran Randahl, som är regionens projektledare.
– Näsborna har väntat på vatten och avlopp i 15-20 år, många av dem kommer att få användning av det arbete som nu görs, säger han.
I en blå container, som gjorts i ordning till en svetsbod, sker ett av de mest grundläggande momenten: Där sammanfogas plaströren så att de blir drygt 300 meter långa innan de läggs ner i marken.
– Här har de ett av de viktigaste jobben. Om det blir fel här kan det bli hur dyrt och jobbigt som helst, säger Tomas Larsson.
– Här får man bara inte slarva alltså, säger svetsaren Johnny Wahlgren, samtidigt som han och kollegan Kenneth Gottberg med så kallad stumsvetsning smälter ihop två rörändar.
Arbetet på Näs ska vara klart i november. Innan dess ska Tomas Larsson och hans kollegor klara av en stor utmaning.
– I Nisseviken ska vi gräva under havsnivån, så det blir lite spännande för oss. Det ska vi ta i augusti när det är som torrast. Det blir skönt när det är över, säger Tomas Larsson.
En del av sträckan har Region Gotland själva lagt, resten ska genomföras av olika entreprenörer. Sammanlagt har 16 av de 40 kilometrarna klarats av.
– I förlängningen är det här en utveckling av hela södra Gotland. Ledningen är viktig, säger Torbjörn Ihse, avdelningschef på teknikförvaltningens projektavdelning.
VA-ledningen är ett av de tre viktigaste projekten på teknikförvaltningen, tillsammans med bräckvattenverket i Kvarnåkershamn och reningsverket i Klintehamn, som alla är sammankopplade.
– Ledningsmässigt är det här det största som vi har gjort på ön, säger Göran Randahl.
Det är en del i den mycket omfattande VA-planen som regionfullmäktige har beslutat om. Det skedde redan 2014, men det är först i år som arbetet har kommit igång. Om två år räknar regionen med att det ska vara klart och vatten och avlopp kan ledas från Sudret till Klintehamn, när Burgsviks reningsverk läggs ner.