”Jag vill göra något viktigt, jag vill bidra”

Efter 22 år på Svenska spel har Marie Loob nu tagit klivet från spelmarknaden till sjukvården. Ett stort steg bakåt lönemässigt – men ett stort steg framåt personligen. ”Jag vill göra något viktigt, jag vill bidra.”

Marie Loob har alltid haft en tanke på att återvända till vården.

Marie Loob har alltid haft en tanke på att återvända till vården.

Foto: Emelie Stenqvist

Stort porträtt2019-09-01 17:55

Två arbetsveckor är nu till ända för Gotlands nya hälso- och sjukvårdsdirektör Marie Loob, 56. Dagarna har innehållit allt från studiebesök på psykiatrin och alla vårdcentraler, till arbetsutskott och ärendeberedning med politiken.

– Jag har försökt träffa så många människor som möjligt, säger hon.

När Gotlands Tidningar träffar Marie Loob utanför rådhuset behöver hon inte ta många steg innan hon springer på en av alla nya kollegor. De hälsar glatt och för den ovetande känns det som att Visborg varit hennes arbetsplats sedan länge. Men faktum är att hennes anställning på Svenska spel löper ut först i dag.

– Jag har så mycket att tacka Svenska spel för, alla år av utveckling, fantastiska erfarenheter och möjligheter. Men jag kände också att det var dags att få nya utmaningar. Jag kände mig färdig, säger hon.

Marie Loob, före detta Lovén, föddes år 1963 i Visby. Vid tre års ålder flyttade familjen till Barlingbo och när hon var elva år tog familjen över en stor lammgård i Fleringe.

När det var dags för gymnasiet vände hon åter till Visby. Idrott var tidigt en del i Marie Loobs liv och hon började spela fotboll i Fårösund, men valde sedan att satsa på volleyboll, mycket tack vare Erland Dahlbom som trodde på henne. Så småningom blev hon värvad till elitserielaget KFUM Örebro och vid sidan av idrotten passade hon på att studera till civilekonom. Men på fastlandet träffade hon sin framtida man, närmare bestämt ishockeyspelaren Jan Loob, som kände hemlängtan. Så efter studierna styrde de skutan hem till ön igen. På den tiden fanns det gott om ekonomjobb på Gotland och Marie Loob började arbeta som ekonom på Visby lasarett. Under tiden på lasarettet fick även Marie och Jan två barn, Josefine och Eric.

Att det just blev sjukvården som lockade Marie Loob är alltså ingen slump.

– Sjukvården har alltid funnits som en framtida tanke att komma tillbaka till när man har vuxit till sig i en annan verksamhet, säger hon.

Svenska spel och sjukvård kan tyckas som natt och dag men det finns en hel del likheter, menar Marie Loob.

– Jag tror att det utifrån sett ser ut som ett ganska udda steg. Självklart är själva verksamheten inte jämförbar, men i båda uppdragen handlar det om att leda och utveckla en verksamhet och skapa förutsättningar för medarbetarna. Jag har jobbat i ett av statens mest lönsamma bolag i flera år och har haft utmanande och stora ledaruppdrag. Så jag ser det som att jag går från ett tufft, ansvarsfullt jobb till ett annat, säger hon.

Däremot är rollen som hälso- och sjukvårdsdirektör mer publik och bevakad.

– Jag är en öppen och positiv person och bekymrar mig inte särskilt för att bli offentlig, men offentligheten är ingen drivkraft i sig.

Vad är drivkraften?

– Att skapa tydliga målbilder, göra saker bättre och att nå målen tillsammans. Som gammal lagidrottare handlar det om att skapa välfungerande team med olika kompetenser som kompletterar varandra. Ledaren ska skapa förutsättningar och bygga tillit för att laget ska kunna nå sina mål.

Förra året genomgick Svenska spel en stor omställning i och med det nya licenssystemet som gör att bolaget inte längre har monopol på spel i Sverige. Det har dock inget att göra med att Marie Loob lämnar.

– Det här är inget jag kommit på över en natt, jag har velat växla under flera år. Men vi hade ett otroligt annorlunda år på Svenska spel förra året, med den största utmaningen i bolagets historia, så det hade varit olämpligt att gå mitt i det, säger hon och fortsätter:

– När vi gick i mål med omställningen kände jag att jag var klar, då gick luften ur en. Så tajmingen är perfekt.

Under sina 22 år i bolaget har Marie Loob klättrat från redovisningschef till finansdirektör och vice vd. Under vissa perioder har hon även axlat rollen som tillförordnad vd. Hon är nu inte ensam om att lämna Visbykontoret. Även IT-direktören Jörgen Olofsson har valt att sluta på Svenska spel för nya uppdrag.

Är det oroligt i Svenska spel?

– Svenska spel är så pass stabilt att det inte spelar så stor roll om en går ut, för det rullar vidare. Det är min grundsyn i ledarskapet, det ska inte spela någon roll om jag är på jobbet eller inte, verksamheten ska rulla vidare ändå. Självklart kan det bli lite känslomässigt när någon som jobbat länge slutar, men Svenska Spel är ett välfungerande maskineri där det alltid finns andra som kan kliva fram och ta över.

I och med bytet från Svenska spel till Region Gotland sänker Marie Loob sin lön med 35-40 procent.

– Jag får vara tacksam för den lön jag haft. Allt handlar inte om pengar. Jag bytte för att jag vill göra något viktigt, jag vill bidra. Som gotlänning tror jag också att man känner lite extra hjärta i frågan, säger hon.

Med 110 000 kronor i månaden är hon ändå regionens näst bäst betalda tjänsteman.

– Diskussionen känns nästan lite fånig, jag är välbetald, det är verkligen inte synd om mig. Samtidigt har jag fått ett väldigt stort och tufft ansvar.

Den 16 november förra året meddelade regiondirektör Peter Lindvall att den dåvarande hälso- och sjukvårdsdirektören Maria Dalemar skulle sluta.

– Jag vet inte vad som ligger bakom det här. Det var inte jag som tog initiativet till det här. Så mycket kan jag säga, sa Maria Dalemar då till Gotlands Allehanda.

Enligt regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C) behövde vården på Gotland en omstart och ett annat ledarskap. Men det slutliga beslutet var Peter Lindvalls.

– I anslutning till att en ny politisk styrning i hälso- och sjukvårdsnämnden tillträder gör vi en förändring i förvaltningschefsskapet, kommenterade han.

Marie Loob själv beskriver valet av henne som ”modigt”.

– Att våga ta in en annan profil i en verksamhet, någon med annan bakgrund än vad man haft tidigare. Det innebär inte automatiskt att det är bättre eller sämre, utan att man bygger på en annan tanke.

Många har försökt lösa underskottet i vården många gånger. Nu är det Marie Loobs tur att ta sig an uppgiften.

– Ekonomin är självklart väldigt viktig, men den är konsekvensen av en tillgänglig, väl genomförd och kvalitetssäkrad vård, säger hon.

– En utmaning som är gemensam för hela landet är att vi måste få unga att söka sig till vård och omsorg. Så kompetensförsörjning är en jättestor utmaning som gör att man ofta tvingas hitta andra lösningar. Sedan har vi en utmaning när det gäller demografi. Vi lever längre och behöver vård under fler år. Vi måste hitta andra sätt att bedriva vård och förebyggande arbete för att klara både kvalitet och finansiering i framtiden, fortsätter hon.

Hur det går återstår att se. Men en sak som är säker är att det är en självsäker Marie Loob som tagit sig an rollen som Gotlands hälso- och sjukvårdsdirektör.

– Jag är jätteödmjuk inför rollen, jag tar verkligen inte lätt på det och jag har mycket att lära. Men jag har jobbat som ledare i så många år och det finns en fantastisk kompetens inom den gotländska hälso- och sjukvården. Jag bekymrar mig inte så mycket, vi får ta en sak i taget.

En utmaning hon däremot fasar för är att ha ett eget kontor.

– Det var länge sedan jag satt i eget rum, så det känns konstigt och instängt. Så ni kommer säkert att hitta mig i lasarettets matsal eller på Korpens fik. Som direktör är det viktig att vara synlig och tillgänglig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!