Under 1950-talet låg landets stora vattenkraftsreserver i Norrland, över 100 mil från de stora förbrukningsområdena i söder. På Gotland tvingades man därför att producera sin egen el till dubbla kostnaden jämfört med fastlandet. För att hjälpa gotlänningarna valde Vattenfall och ABB att lägga en kabel med högspänd likström, HVDC, mellan Gotland och fastlandet. År 1954 driftsattes Gotlandslänken – som kom att bli världens första kommersiella HVDC-länk. Den 96 kilometer långa sjökabeln möjliggjorde därmed överföring av elkraft mellan Västervik och Ygne.
– Vi har varit pionjärer inom den tekniska utvecklingen, konstaterar Niklas Persson, global chef för ABB:s HVDC-verksamhet.
Under måndagen tilldelades HVDC-stationen i Ygne det prestigefyllda priset "IEEE milestone", ett pris som beskrivs som Nobelpriset för elektroingenjörer. "IEEE milestone" uppmärksammar avgörande tekniska landvinningar och banbrytande händelser i elektricitetens historia – så som CD-spelaren, transistorn och Maxwells ekvationer.
– Det här är ett historiskt och viktigt ögonblick. Det är inte bara ett tekniskt genombrott, utan även ett mentalt. Man brukar se hav och stora sjöar som barriärer, men vi har visat världen att det måste det inte vara, säger Mats Edvinsson, ordförande för IEEE i Sverige.
Kraftlänken har inte bara betytt mycket för elindustrin, utan även för gotlänningarna.
– Kabeln har möjliggjort en hel del. Dels har gotlänningarna kunnat ta del av svenska elpriser, dels har vi kunnat bygga ut och exportera vindkraften som produceras på Gotland, säger GEAB:s vd, Jan Karlsson.