Statistik visar att psykisk ohälsa ökar bland barn och ungdomar, och kränkningar och mobbning på nätet är mer aktuellt än någonsin. På Solklintsskolan i Slite tar man problematiken på allvar, och på fredagen arrangerades därför en temadag med just nätmobbning som ämne. Eleverna fick under dagen lyssna på en föreläsning av Niclas Ottosson, grundare av Nexpo som motarbetar och informerar kring just nätmobbning, och senare även diskutera klassvis kring ämnet.
Catharina Björklund arbetar som kurator på Solklintsskolan, Gråboskolan och Terra Novaskolan, och hon menar att nätmobbning och kränkningar på sociala medier är problem som inte får underskattas.
– Det här är ett stort och dolt problem som sjunker i åldrarna. Barn och ungdomar lever med sociala medier i stort sett varje dag, och det är något som är väldigt svårt att ta bort helt och hållet, säger hon.
Trots att sociala medier är ett fenomen som sträcker sig långt utanför skolans gränser, menar Catharina Björklund att skolvärlden har ett stort ansvar när det gäller hur ungdomarna agerar i den digitala världen.
– Föräldrarna har ju sitt ansvar givetvis, det går inte att diskutera bort, men även skolan har ett jättestort ansvar eftersom det här påverkar skoltiden. Här på Solklintsskolan har vi ett trygghetsteam som träffas varannan vecka, och där tar vi alltid upp om vi har kännedom ifall någon blivit utsatt för något, säger hon och fortsätter:
– Det allra viktigaste är uppföljningen. Det gäller att ta det på allvar om någon säger att de blivit utsatt.
Kuratorn vittnar om att klimatet mellan eleverna blivit allt hårdare, och att det inte bara är gömd bakom en skärm som ungdomarnas sätt att tala till varandra blivit grövre.
– Det har blivit vardag att man kan säga otroligt grova saker till varandra. Här tycker jag att hela vuxenvärlden har ett ansvar för att hitta en balans.
Som ett led i just det bjöd skolan under torsdagen in elevernas föräldrar för att lyssna på samma föreläsning som deras barn fick gå på under fredagen.
– Det är för att visa att skolan tar problemet på allvar. Kunskap behövs, tillsammans med engagemang och intresse.
Kajsa Eklund och Liam Jonsson går i årskurs 5 på Solklintsskolan, och de var två av eleverna som lyssnade på fredagens föreläsning.
– Det var spännande att få lyssna på vad som kan vara fel på nätet. Det känns viktigt att vi får lära oss hur man hanterar det här med sociala medier, säger Kajsa Eklund, och får medhåll av sin klasskamrat Liam, som berättar att han lärde sig saker av föreläsaren Niclas Ottosson.
– Ja, jag visste inte att alla bilder man lägger ut sparas. Det känns lite läskigt.
Kajsa berättar att hon i princip inte har några sociala medier alls själv, medan Liam finns med på såväl Instagram och Snapchat som Kik och Ask.fm. De två 11-åringarna är dock överens om att man klarar sig lika bra utan.
– Jag får inte för mina föräldrar, men jag tycker att det är ganska skönt. Jag vill inte vara med om något som är jobbigt, säger Kajsa.
– Jag tycker att det är ganska skönt när mobilen är trasig, säger Liam.
Varför har du ett konto på alla de här sociala medierna då Liam?
– Jag vet inte. Alla andra i klassen har konton.
Det finns många som är elaka mot varandra på sociala medier, vad tycker du om det Kajsa?
– Det är dumt. De som gör det är ju typ knäppa.