Här är konstverket som pryder kryssningskajen

I slutet av april kommer den nybyggda kryssningskajen att invigas. Nu är det klart vilket konstverk som kommer att pryda kajen.

Foto: Simon Frid

STORT PROJEKT2018-04-11 11:45

Den 29 april kommer den nya kryssningskajen att invigas. Redan nu finns konstverket som ska pryda kajen på plats inne i den byggnad som står i anslutning till kajen.

Hanna Wärff Radhe, kultursamordnare vid Region Gotland, säger att de under en tid arbetat med vad det skulle bli för konstverk som skulle vara vid kajen i Visby hamn.

– Byggprojektet var väldigt angeläget om att man ville ha det här verket. Men vi fick säga nej till att de skulle få använda väven, säger Hanna Wärff Radhe.

Den väv som hon hänvisar till är en av de stora vävarna som konstnären Eva Ek-Schaeffer gjort till Region Gotland. De äger totalt fem av hennes vävar.

– Det fanns önskemål att använda väven som föreställer Gutasagan. Men vi som handlägger regionens konst tycker att den är för ömtålig och att det är för ljust i lokalerna för att använda den, säger Hanna Wärff Radhe.

Istället har de tillsammans med konstnären Eva Ek-Schaeffer tagit fram en print på ett glas som är en reproduktion av den första delen av Gutasagan som hon gjort åt Region Gotland.

– Jag tycker att det här är ett fantastiskt verk som många blir tilltalade av. Det fyller verkligen upp hallen och rummet även om det är i en mindre skala än orginalet, säger Hanna Wärff Radhe.

De övriga vävar som Eva Ek-Schaeffer gjort går bland annat att beskåda på Almedalsbiblioteket och på barnavdelningen på Visby lasarett.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!