När det talas om strandrensning tänker många på antingen släke eller sopor. Men det finns andra hot mot de gotländska sandstränderna också, något boende och besökare på Fårö får uppleva.
På Ekeviken är det tallarna som tränger sig allt närmare vattnet, samtidigt som sanddynerna växer igen med gräs. Därför gjorde länsstyrelsen i samarbete med Fårö samfällighetsförening nyligen en insats i Ekeviken, då småtallar rycktes upp med rötterna och brändes. På det sättet blir stranden öppnare och mer av dynerna blottas.
– Vi gjorde samma sak för några år sedan, när skogen hade blivit för kompakt. När man kom körande från Eke såg man knappt havet och det är ju det folk vill se. Turismen behöver de här stränderna, säger Kerstin Kalström i Fårö samfällighetsförening.
Och det är inte bara vid Ekeviken sådana här strandarbeten har gjorts.
– Vi gjorde det på Sudersand för några år sedan också, när småtallarna hade börjat vandra ut i dynerna. Annars är det snart skog hela vägen till vattnet. Vi skulle gärna vilja göra sådana här insatser på flera håll på Gotland, förklarar Lena Almqvist på länsstyrelsens naturvårdsenhet.
Från länsstyrelsens sida handlar det dock inte framförallt om badgästerna. Det finns till exempel ett hot mot flera sällsynta insekter, när rörlig sand binds alltmer av gräs och träd på platser som Fårö.
– De arterna går tillbaka på flera håll i landet. Vi har ett uppdrag att få tillbaka sanddynerna och den rörliga sanden på Fårö, förklarar Lena Almqvist.
En annan populär strand på Fårö är Norsta Aurar. Den beskrivs ibland som hela Gotlands finaste badplats – men det är det svårt att hävda just nu. Stranden är nämligen till stora delar försvunnen. Där den tidigare varit bred, ljus och mjuk är det nu bara mest sten.
I fallet Norsta Auren är det dock svårt att göra några insatser; här handlar det om vindens och vattnets makter att helt enkelt omforma stränderna.
– Så har det varit i alla år. Det är samma sak på Skala, att sanden flyttar på sig, säger Kerstin Kalström – och berättar att det för omkring 30 år sedan fick stöttas upp ett hus vid Norsta Auren, som annars riskerade att spolas bort.
Riktigt så akut är det inte i år, men någon enorm badsäsong lär det ändå inte bli där i sommar.
– Det är jättetråkigt och vi kan bara hoppas att stranden kommer tillbaka. Naturen har sin gång, påpekar Lena Almqvist.