Förvildade buskar hot mot gotländska stränder

Gotländska stränder växer igen. Tallar är ett stort problem, men det finns andra "ogräs" som är betydligt svårare att bekämpa. "Kommer tillbaka nästan ännu värre", säger Lena Pettersson, förvaltare på länsstyrelsen.

EFTER. Länsstyrelsen har påbörjat arbetet med att röja vallen och hoppas kunna fortsätta längre norrut och söderut nästa år.

EFTER. Länsstyrelsen har påbörjat arbetet med att röja vallen och hoppas kunna fortsätta längre norrut och söderut nästa år.

Foto: Lena Pettersson/Länsstyrelsen Gotland

stränder växer igen2017-06-04 08:00

Färre betesdjur innebär mindre betestryck på gotländska strandängar, vilket i sin tur leder till att stränderna växer igen. De senaste åren har flera stränder röjts för att hindra igenväxning.

– I vintras ryckte vi upp mycket tallar i Sandvikens naturreservat i Östergarn. Dynerna började växa igen och det blev en ganska markant skillnad, säger Lena Pettersson förvaltare av skyddad natur på södra Gotland.

Andra stränder som röjts de senaste åren är Ekeviken och Sudersand på Fårö samt Vitvär och Mullvalds strandskog i Ardre. I vissa fall handlar det om skyddad natur och i andra om åtgärdsprogram för hotade arter, utanför skyddat område. De senare sker i samarbete med markägare och samfällighetsföreningar.

Enligt Lena Pettersson kommer inga planerade åtgärder att genomföras under 2017, men insatserna i Mullvalds strandskog ska följas upp med en inventering under sommaren och förhoppningen är att fortsätta röja i reservatet nästa år.

– Vi har ryckt upp nästan hela tallbården på den gamla släkevallen, som är cirka fem meter bred. Planen är att fortsätta röja vallen längre söderut och norrut, säger Lena Pettersson.

Tallar är det vanligaste problemet, men inte det besvärligaste. Vresrosen är betydligt värre. Den är inplanterad eller förvildad och mycket invasiv.

– Vresrosen finns bland annat i Ireviken och vid Vitvär tog vi bort ganska mycket vresros. Den har väldigt djupa rötter och för att den inte ska komma tillbaka måste man gräva väldigt djupt.

En invasiv art sprider sig av egen kraft utanför sitt ursprungliga utbredningsområde och skadar ekosystemet.

En annan invasiv art är vejksel som planterades in på Stora Karlsö i slutet av 1800-talet. I dag har den spridit sig, i form av buskar och träd, över hela ön och länsstyrelsen funderar nu på hur man ska kunna bekämpa den.

– Vi har gjort en försöksröjning på Suderslätt, men den kommer tillbaka nästan ännu värre, säger Lena Pettersson.

Vejkseln trivs bra på karg mark och tål också torka väl.

– Den har små röda bär som fåglarna gillar och vassa taggar som gör att betesdjuren undviker den. Förmodligen kommer den att sprida sig även på Gotland, den har redan dykt upp på Ekstakusten.

Länsstyrelsen har ännu ingen lösning på hur vejkseln ska bekämpas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om