I december 2014 klubbades en ny badplatsstrategi som innebar att regionen främst prioriterar att städa stränder som ägs av Region Gotland, vilket är 16. Tidigare städades 44 badplatser. Vid Sandviken äger regionen delar av stranden.
Gunnar Bendelin, som är engagerad i ett flertal föreningar i Östergarn, blev tvungen att ta saken i egna händer när renhållningen inte sköttes.
– Besökarna ville inte bada och slutade komma för att det var så mycket släke, säger han.
Badplatser som nu saknar städning har fått nya direktiv. Där kommersiell verksamhet finns ligger ansvaret hos företagarna, som vid till exempel Tofta strand och Sudersand. Där det saknas ska samfälligheter gå ihop och sköta renhållningen.
Gunnar Bendelin har nu skickat fakturorna från dem som anlitats för strandstädningen till regionen. Han säger att det finns en stor vilja att hjälpa till från samfälligheternas sida, men att regionen borde ha en plan för att säkerställa att det fungerar.
– Det här måste organiseras. Det känns som om regionen bara har släppt allt vind för våg. Vi måste se till att skapa en god upplevelse för våra besökare, säger han.
Tommy Gardell (S), som är ordförande i tekniska nämnden som ligger bakom badplatsstrategin, säger att regionen inte släpper städningen utan att det finns en uppgörelse.
– Jag vet inte vad det är sagt just kring Sandviken men vi försöker alltid hitta lösningar tillsammans. Under våren har vi fört en dialog med tio stränder där städningen upphör, säger han.
Även om städningen halkar efter på många platser så finns det exempel där regionen och lokala parter har hittat en lösning. Trots att badplatsen är regional har Slite intresseförening länge sett till att sköta städningen med hjälp av bidrag från regionen och kommersiella verksamheter i området. Robert Ström, strandansvarig vid Slite intresseförening, tycker att det är synd att det finns en konflikt kring strandstädningen på många platser.
– Stränderna är ju en angelägenhet för alla och företagen här inser att om fler utnyttjar stränderna vinner de också på det, säger han.
Som en del i att förbättra havsmiljön i Östersjön finns ett så kallat LOVA-bidrag från länsstyrelsen att söka för ideella organisationer som håller stränderna rena. Bidraget innebär att 50 procent av kostnaderna för renhållningen kan finansieras.