Det var under närmast högtidliga former som det nya Försvarsmaktsrådetbildades på onsdagen.
Detta genom fyra underskrifter: Fredrik Ståhlberg och Stefan Pettersson för försvaret, Björn Jansson för Region Gotland och Cecilia Schelin Seidegård för länsstyrelsen.
– Jag vill bara hälsa försvaret välkomna tillbaka till Gotland. Nu ska vi se till att det blir en bra etablering också, anförde Björn Jansson – och summerade därmed rådets själva syfte.
Ett sådant här formaliserat samarbete mellan Försvarsmakten och lokala myndigheter är ingenting unikt för Gotland.
– Försvarsmaktsråd finns på många håll i Sverige och vi har goda erfarenheter från de andra, säger Fredrik Ståhlberg.
Han representerade Skaraborgs regemente, i vilket Stridsgrupp Gotland kommer att ingå.
Chef för gruppen är Stefan Pettersson, som även blir sammankallande i det nya rådet.
– Rådet ska träffas minst två gånger om året, nu i början troligen oftare än så. Vi ska se på hur vi kan locka personal till stridsgruppen på Gotland och att de även ska kunna ta med sig sina familjer. Det gäller att hitta boende och sedan komma in i samhället, berättar han.
Målet är 300 försvarsanställda på Gotland, men mycket rekryteringsarbete kvarstår.
– De första 150 har påbörjat sin grundutbildning, men hur många som blir godkända och sedan anställs av oss kan vi inte svara på än, säger Stefan Pettersson.
Hälften av den framtida personalen kommer endast att jobba halvtid inom försvaret. Det nybildade rådet tittar därför även på vad dessa personer kan ägna sig åt i övrigt.
– Vi kan se på vad de har för olika kompetenser och vad de därför kan tillföra resten av samhället. Flera av dem är till exempel vårdpersonal.
En annan del av Försvarsmaktsrådets arbete handlar om vilka utmaningar försvarsetableringen utgör för samhället.
Och ungefär samtidigt som rådet bildas står det klart att ekobyn i Västerhejde överklagar försvarets bygglov på Tofta skjutfält till mark- och miljödomstolen. Ekobyns oro har med vatten- och avloppsfrågan att göra.
Stefan Pettersson tror ändå inte att detta blir ett fall för rådet.
– Det är ju en demokratisk process, den vill vi inte lägga oss i. Däremot kan vi informera om vår verksamhet och försöka tydliggöra vad etableringen innebär, säger han.