– När man bor på landet lär man sig att det blir strömavbrott vid oväder, det får man leva med. Men nu har det varit fler avbrott än det brukar och det beror inte på något oväder, berättar Sonja Pettersson, som bor i Atlingbo.
Hon får ett sms av Geab varje gång ett planerat, eller oplanerat, avbrott sker. Under den senaste tiden har meddelandena kommit tätt, så tätt som 20 gånger på två månader.
– Det är många korta avbrott och det kan vara flera varje dygn. Men när strömmen går vet man inte hur länge den blir borta, så jag måste förbereda mig på att det blir ett långt avbrott varje gång.
Katarina J Nilsson bor granne med Sonja och är också irriterad över de många avbrotten.
– Jag kan säga att jag har koll på var ficklampan, stearinljusen och tändstickorna ligger. Jag vet att Geab ständigt försöker minska avbrotten, men man undrar ju hur de prioriterar för här är vi ofta drabbade, säger hon.
Förra året skedde cirka 500 elavbrott på Gotland, enligt uppgift från Geab. Det är en minskning från 2015 då cirka 550 avbrott skedde. Siffran gäller bara störningar och inte de planerade avbrotten. Landsbygden drabbas i högre utsträckning än Visby av avbrott. De värst drabbade områdena är storsudret, Eke, Etelhem, När, Buttle, Sanda, Fole, Gothem och Hablingbo. Björn Axelsson, elnätschef på Geab, berättar att de vanligaste orsakerna till avbrott är åska och att träd ramlar över ledningarna. I fallet med Sonja Pettersson och hennes grannar tror han att det rör sig om att porslinet som ledningarna hänger på har blivit skadade.
– När det blir många, korta avbrott är den vanligaste orsaken att ett åskväder har skadat porslinet som sedan reagerar när det blir fuktigt ute och det resulterar i ett avbrott. Varje gång det blir fuktigt sker ett avbrott och så kan det hålla på tills det går sönder helt, och det är först då vi hittar felet, säger Björn Axelsson.
I år investerar Geab 180 miljoner kronor på det gotländska elnätet. De största investeringarna görs på att gräva ned ledningar. Utöver det tillkommer underhållsjobben, och under året satsar Geab stort på röjning kring elnätet.
– Alla fel kommer vi inte att kunna förhindra med detta, att få bort alla träd som kan falla över ledningar är ett för stort ingrepp för att det skall vara meningsfullt, men de ska minimeras, säger Björn Axelsson.
Hur prioriterar ni i vilken ordning ni gör underhållsarbeten?
– Vi gör en sammanvägning av olika faktorer, till exempel hur många avbrott området har och hur gammal ledningen är. Sedan måste vi väga det med hur många kunder som bor i området.
Fram till 2019 har Geab målsättningen att halvera antalet störningar. Björn Axelsson är optimistisk över att de kommer att nå målet om de fortsätter med investeringarna och åtgärderna enligt plan.
– Jag ser att vi har stora möjligheter att klara det, men det kommer att kräva mycket av oss.