Flygande besiktning från norr till söder

Bara ett par meter över högspänningsledningen hänger besättningen för att från helikopter hitta risker för elavbrott. "Det mesta beror på att man inte har hunnit röja", säger Kjell Bark.

Inspektion. Kjell Bark spanar över öns ledningsnät. Gotlands kuster tycker han är vackra från ovan.

Inspektion. Kjell Bark spanar över öns ledningsnät. Gotlands kuster tycker han är vackra från ovan.

Foto: Henrik Radhe

Strömavbrott2017-08-30 10:30

Den här veckan avslutar helikopterpiloten Sebastian Lagermalm och inspektören Kjell Bark, båda från företaget Norrhelikopter, årets flygande besiktning. Lagen kräver att Geab årligen kontrollerar alla ledningar över 1 000 volt.

– Det är brist på linjemontörer och det vi hinner på en dag skulle annars behövas tio man till, säger Kjell Bark, själv linjemontör och besiktningsman sedan nästan 30 år tillbaka.

Läs mer: Geab röjer 122 mil elledning

Flygningarna innebär att piloten följer ledningarna, 70- och 10 kilovoltsnätet, på nära håll. Luftledningar och helikoptrar är normalt sett ingen bra kombination, men piloten Sebastian Lagermalm har sju års erfarenhet och menar att säkerheten faktiskt är ännu högre än vid vanliga helikopterfärder. På stolparna finns gula skyltar med röd markering om korsande ledningar finns. Alla ledningar följs på GPS i dator och dessutom finns de inlagda på en vanlig karta i pappersformat.

– Det är hängslen och livremmar på allting, säger Sebastian Lagermalm.

Flygningarna görs om vädret tillåter. I år höll tekniska orsaker helikoptern kvar på backen flera dagar.

– En länkarm glappade lite. Då skickade vi hela rotorhuvudet till fastlandet, säger Sebastian Lagermalm och förklarar att hela helikoptern måste besiktigas av tekniker efter 35 timmar i luften.

Regelverket tillät inte helikoptern att flyga till Gotland så hit kom de med ordinarie färja.

– Vi flög till Nynäshamn och landade på en helikoptervagn som drogs med truck ombord, säger Kjell Bark och berättar att de sedan kunde lyfta från Visby hamn.

Inspektionerna görs i mellan 20 och 30 kilometer i timmen. Förutom riskmoment i form av grenar och dåligt röjd skog har de hittat trasiga isolatorer och en sönderkörd stolpe som lutade kraftigt.

– Är något akut tar vi en bild och skickar till driftcentralen. Då skickar de ut folk direkt, säger Kjell Bark.

Varje dag som helikoptern är i luften har information gått ut till allmänheten via trafikradion. Ett tiotal djurägare har varnat om betande djur och att de vill bli uppringda innan helikoptern når fram. Men Kjell Bark och Sebastian Lagermalm menar att de ändå alltid försöker visa hänsyn.

– Många tror inte att vi har koll, men det är får, kor och hästar och ibland får vi flyga runt. Då skippar vi den biten och lämnar till Geab för markbesiktning, säger Kjell Bark.

Trots årliga besiktningar kan skador ändå uppkomma på ledningsnätet. Helikopterteamet uppmanar därför allmänheten att höra av sig till Geab om något uppenbart verkar fel.

– Man har sett ibland när en fas lossnat från porslinet och hänger ner, det är livsfarligt, säger Sebastian Lagermalm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om