Cementachefen: "Det hade varit katastrofalt"

Cementa vill minska sina koldioxidutsläpp från 1,6 miljoner ton till noll. Men sommarens strömavbrott har nu fått platschefen Fred Grönwall att tvivla. "Det här har fått mig att stanna upp och inte ta satsningen för givet", säger han.

År 2017 släppte Cementa ut 1,6 miljoner ton koldioxid.

År 2017 släppte Cementa ut 1,6 miljoner ton koldioxid.

Foto: Malin Stenström

Strömavbrotten2018-10-12 08:05

Cementas fabrik i Slite är den verksamhet som i dagsläget släpper ut näst mest koldioxid i landet, efter ståltillverkaren SSAB. För några år sedan påbörjade därför Cementa, tillsammans med Vattenfall, en förstudie om hur cementtillverkningen kan elektrifieras så att produktionen kan bli mer klimatneutral. Genom att elektrifiera anläggningen skulle fabrikens utsläpp kunna reduceras från dagens 1,6 miljoner ton till noll år 2030.

– Arbetet är redan igång, på 20 år har vi minskat utsläppen med mellan 15 och 20 procent. Men vi har en lång resa framför oss, säger Cementas platschef, Fred Grönwall.

Sommarens strömavbrott har nu väckt en stor oro hos Fred Grönwall. De 29 strömdipparna och 14 totalstoppen på fabriken resulterade i en förlust på mellan 6 till 7 miljoner kronor, bara för skadorna på utrustningen.

– Vi är djupt besvikna på hur Vattenfall har hanterat det här, säger Fred Grönwall.

För att kunna elektrifiera fabriken i Slite skulle det krävas åtta gånger mer ström jämfört med den mängd de förbrukar i dag. Och frågan Fred Grönwall nu ställer sig är om deras ägare Heidelberg Cement, som har flera anläggningar i Europa, fortfarande vill genomföra en mångmiljardsatsning på Cementa i Slite.

– Det hade varit katastrofalt om de avbröt satsningen, säger han.

Koncernledningen var nyligen på besök och då var sommarens avbrott ett hett diskussionsämne.

– Från koncernhåll är man mycket bekymrad, säger Fred Grönwall.

I en artikel som publicerades av TT under torsdagen uttalade han en oro att koncernen kanske vill satsa någon annanstans istället för i Slite.

Har de visat några tendenser på att de faktiskt vill stoppa satsningen hos er?

– Nej, det har inte aktivt uttryckt något tvivel. Det är min egen analys. Den här sommaren har fått mig att stanna upp och inte ta satsningen för givet. Men det pågår en förstudie och den fortsätter i full kraft.

I mitten av september avslutades underhållsarbetet av kontrollstationen i Ygne och avbrotten ska förhoppningsvis vara ett minne blott. Det nu är tre veckor sedan Cementas drabbades och produktionen har därmed kunnat rulla på som den ska.

– Jag vågar inte känna mig trygg än, men jag känner mig bättre till mods, säger Fred Grönwall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!