Boendejakten är i gång. I studentkåren Rindis lokaler i Visby svarar boendeförmedlare Lovisa Thuresson på frågor från både hyresvärdar och nya studenter som söker ett ställe att bo på.
– Det är full rulle nu. Förra helgen annonserade vi efter hyresvärdar inför terminsstarten och det ledde till ett väldigt tryck, men vi behöver fler.
Boendeförmedlingen är ett resultat av ett samarbete mellan Rindi, inflyttarbyrån, Gotlandshem, Uppsala universitet, Campus Gotland och Region Gotland. Lovisa Thuresson är anställd av regionen och berättar att Campus Gotland växer så att det knakar. Till hösten startar flera nya utbildningar. För fem år sedan hade man 759 studenter. I dag har man 1 100 och år 2020 räknar man med 1 500 studenter.
Jämfört med andra större universitets- och högskolestäder är kanske inte behovet av bostäder på Gotland lika skriande. Det kan gå ganska snabbt att hitta en bostad som ny student. Men visst finns det problem säger Lovisa Turesson.
– Vi ligger väl hyfsat bra till i Sveriges förenade studentkårers bostadsrapport, men om inget görs kommer det att bli värre. Det stora problemet är att många vill bo här året runt, men tvingas flytta ut när turistsäsongen drar i gång.
Enligt en undersökning som studentkåren genomfört svarade hela 90 procent av studenterna att de skulle vilja bo kvar på ön under sommaren. 82 procent var nöjda med sitt boende och 62 procent uppgav att man kunde tänka sig att stanna kvar efter avslutade studier. 23 procent av studenterna är gotlänningar, cirka 300 är internationella studenter.
– Vi vill ju att de ska bo kvar här. Det är högutbildade människor som kan bidra till Gotlands tillväxt.Vi får inte missa det här tillfället utan vi måste ta hand om de här studenterna.
Gotlandshem har i dag 200 studentlägenheter. Studentkåren driver en boendeportal där man förmedlar tillgängliga bostäder hos privata värdar och har samtidigt en boendegaranti för alla som antas till heltidsstudier.
– Ingen ska behöva stå på bar backe. En vecka innan terminsstart kickar bostadsgarantin i gång. Inför varje termin är det alltid några som kommer hit och säger att de inte har någonstans att bo. Då kan det hända att du som student får bo på vandrarhem, som är vår miniminivå, till att börja med. Många har nog en bild av att en ung student kan bo i ett rum eller dela rum med andra. Men många är i 25- till 30-årsåldern och vill ha en egen lägenhet.
Den tredje september är det terminsstart och Lovisa Thuresson uppmanar alla, även de som har en reservplats, att redan nu börja söka bostad.
– Sen hoppas jag att alla som läser det här hör av sig till oss om man har ett boende att hyra ut.