"Vi saknar tusen helårsboenden"

Att köpa sig en bostad som student, kan vara mer lönsamt än att hyra. För Gotlands del är alternativet gynnsamt med både en tuff hyresmarknad och en stor bostadsbrist för studenter som vill stadga sig på ön.

Foto: Filip Magnusson

Studentbostad2019-01-29 08:45

Enligt nya siffror från Länsförsäkringar fastighetsförmedling har genomsnittspriset för ettor sjunkigt med tre procent i Sverige under de senaste tolv månaderna.

I en artikel från TT gav även Sbab:s sparekonom Claudia Wörmann tipset till studenter att köpa en bostad om möjligheten finns.

– Nu har ju inte alla den möjligheten, och i en idealisk värld tycker jag att inte att en student ska ha en massa skulder, men har man råd så är det ett bättre alternativ än att hyra i andra hand, säger hon i artikeln.

För Gotlands del blir alternativet till att köpa en bostad än mer aktuellt i en tuff hyresmarknad och med bostadsbrist för helårsboende för studenter.

– Det är helt orimligt på Gotland i dag att få tag på ett hyreskontrakt snabbt. Det enda sättet är nästan att köpa en egen bostad. Visst finns det olika former av studentboende, men vi har fått en hög belastning på högskolan, vilket är roligt, men bostadsmarknaden har inte hängt med, säger Peter Tumegård, mäklare på Fastighetsbyrån på Gotland.

Han lyfter också ett problem då många bostadsrättsföreningar inte tillåter att ägaren inte själv bor i lägenheten.

– Exempelvis när en förälder köper lägenheten, men att barnet bor där för att plugga. Det är mycket beroende på bostadsrättsförening, säger Peter Tumegård.

För Gotlands studentkår Rindi är det största problemet att det är brist på heltidsboende för studenter.

LÄS ÄVEN: Akut läge när Campus växer

LÄS ÄVEN: Gotland tappar i bostadsrankning

– Det är cirka 1 200 studenter på Campus och Gotlandshem är den enda aktören som erbjuder helårskontrakt och har bara 230 lägenheter till godo. I en undersökning gjord av universitetet ville 62 procent av de gotländska studenterna också bo kvar på Gotland efter avslutade studier. Men om man inte har kunnat stadga sig efter tre år blir det svårt och en stor kompetensförlust för hela ön, säger Lovisa Thuresson, boendeförmedlare på Rindi.

– 87 procent måste även flytta ut till sommaren och står då utan hem och måste flytta, så på så sätt kan man säga att vi saknar tusen helårsboenden, säger Ellen Heling, studiebevakare på kåren.

Rindi menar att byggandet av studentbostäder går alldeles för långtsamt.

LÄS ÄVEN: Vill bygga nya studentlägenheter

– Svenska studenthus planerar att bygga 150 nya studentbostäder, vilket är jättebra. Men utvecklingen går för långsamt. Speciellt med tanke på försvarets etablering på ön som också kräver bostäder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!