På Wisbygymnasiet planeras årets student för fullt med temadagar, treafester och studentvecka. Efter att restriktionerna släppte den 9 februari fick studentkommittén planera om. Istället för att tänka på restriktionerna så kan de nu planera för en vanlig student.
– Det känns jätteskönt! Då blir man mer förhoppningsfull inför att få en riktig student, säger Moa Palmqvist, ordförande för studentkommittén på Wisbygymnasiet.
När GA besökte Wisbygymnasiet var det treadag med alla hjärtans dag-tema. Många treor var klädda i rött och rosa, och skolan var pyntad med hjärtan på väggarna. Treadagar kallas de olika temadagar som studentkommittén anordnar ungefär en gång i månaden. De har olika tävlingar och ett tält i fiket, kallat nyfiket, med musik, snacks och plats för studenterna att umgås mellan lektionerna. Treorna börjar känna av studentbubblan som länge varit spräckt av pandemin.
– Det är kul med treadagar, man blir taggad på studenten! Det ska bli jättekul att springa ut på Wisby strand, säger Agnes Jutehammar.
– Man känner att det börjar dra ihop sig, säger Neo Tofften, medan Jesper Näsblad är desto mer taggad på att få sluta skolan.
Studenten Kendra minns hur hon stått och tittat på tidigare studenter.
– Vagnarna, balen! Jag minns när 02:orna tog studenten och att man då saknade att stå och kolla, säger hon.
Studentflak, utspring från Wisby strand och bilkortegen gör comeback i år. Planen är att studentflaken kommer åka under två timmar genom Visby med ett stopp på Östercentrum för tårta och uppträdande. På varje vagn kommer det vara två nyktra vakter som är över 25 år. Under bilkortegen gäller samma regler som tidigare år, att studenterna inte får sitta på bilarna utan måste sitta i sätet för att få ryggstöd.
Studentkommittén samarbetar med polisen som är delaktiga i planeringen. Polisen förväntar sig inget utöver det normala och tror att det kommer vara som innan pandemin. Studenterna är precis som förr 18-19 år och nya till krog- och alkoholvärlden.
– Vi tror inte det kommer vara nåt som sticker ut jämfört med tidigare år. Om man backar tillbaka till innan corona så har det inte varit några problem, säger Åsa Sahlqvist på Gotlandspolisen.
Polisen och studentkommittén har också folkhälsomyndighetens restriktioner i åtanke. I nuläget är restriktionerna borta, så en vanlig student kan äga rum, men det finns en oro över Covid-19 och att restriktionerna ska komma tillbaka.
– Det ligger fortfarande i bakhuvudet det här med corona, men vi planerar att köra enligt nuvarande plan. Om läget förändras får vi köra på plan B, säger Moa Palmqvist.
Studentkommittén har haft strul med planeringen eftersom det varit ny regi på många ställen som de försökt boka. På vissa ställen är det ny personal som inte vet hur studentevenemangen vanligtvis brukar gå till, vilket studenterna inte heller gör. Det var ett tag sedan de senast fick bevittna en normal student.
– Ingen av oss vet hur det går till, säger Moa Palmqvist.
Årets studenter har heller ingen nära relation till studenten eftersom mycket av undervisningen skett på distans. De har inte upplevt när de äldre årskullarna har haft sin studentbubbla eller sina tillställningar. De har fått improvisera och ta hjälp av biträdande rektor, men planerar för fullt och är taggade på vad som komma skall.