Redan i slutet av mars insåg Wisbygymnasiets skolledning och studentkommitté att de olika firandena låg i farozonen och man har sedan dess haft flera krismöten. Diskussionerna har pendlat fram och tillbaka och i samråd med regionens smittskyddsenhet beslutade man den 29 april att ställa in studentfirandet helt.
Trots inställd mösspåtagning, fest och vagnkortege ville studentkommittén fortsätta att planera för ett anpassat utspring. I det arbetet har de inspirerats av fastlandet. Där kommer flera skolor att ha utspring klassvis där de tillåter mellan en och två anhöriga, som står på avstånd från varandra. Detta förslag presenterade studentkommittén för skolledningen, och tanken var då att studenterna skulle springa ut från Wisby strand med åtminstone en anhörig på plats.
På söndagen fick de dock beskedet att skolledningen har bestämt att utspringet ska ske på Wisbygymnasiet och utan publik.
– När vi presenterade förslaget uppfattade vi att de var positiva och att vi var överens om att genomföra det på det sätt vi föreslog. Men vi blev helt överkörda. Vi fick inte ens vara med när de fattade beslutet. Det känns som att de har gått bakom ryggen på oss, säger Alba Ekepil från studentkommittén.
Hon och de andra i kommittén känner sig besvikna över tillvägagångssättet och de förstår inte heller varför skolledningen inte kunde godta deras förslag.
– Flera skolor på fastlandet kör på det sättet och det är helt i linje med Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Vi vill ju såklart inte sprida något virus och därför hade vi gjort en bra plan. Nu är oron istället att folk kommer att samlas ändå fast under okontrollerade former. Då blir ju smittspridningen större, säger Kajsa Qvist, studentkommittén.
Anledningen till att skolledningen vill att studenterna springer ut från Wisbygymnasiet är enligt Karin Lekander, biträdande rektor, då man inte vill riskera att det samlas mer än femtio personer.
– Den riskanalys vi har gjort med polisen visar tydligt att det inte går att genomföra ett utspring från Wisby strand utan att samla 50 personer. Det är en allmän plats och det är svårt att avgränsa för icke inbjudna. Därför genomför vi firandet på skolan, säger Karin Lekander.
Den aspekten har även studentkommittén tänkt på och Alba Ekepil och Kajsa Qvist menar att man skulle gå ut med uppmaningar till folk om att inte komma till platsen, och att de hade blåst av firandet om det hade samlats för många personer.
Varför känns det viktigt för er att springa ut från Wisby strand?
– Då blir det i alla fall lite som det skulle ha varit. Vi vet att det inte kommer att bli ett traditionellt firande men man vill försöka få det så likt som möjligt. Nu får vi inte göra det ens. Vi har haft en a-, b- och en c-plan. Vi har sagt det vi har velat men vi har inte blivit hörda. Det är som att vi inte alls är delaktiga, säger Kajsa Qvist.
Karin Lekander framhäver att skolledningen har bett eleverna om råd innan de har fattat beslut kring studenten.
– Vi har haft en dialog men det är vi som äger planeringen av skolavslutningen. Utspringet är en del av skolavslutningen och det har alltid varit skolan som har ägt det arrangemanget. Eleverna har haft privata arrangemang som till exempel mösspåtagning och bal.