Studentkortegen kan bantas kraftigt

Efter förra årets tragiska dödsolycka på studenten kan hela studentkortegen göras om. Nu föreslås tiden på studentvagnarna kortas ner till några timmar – mitt på dagen.

Nya regler. Efter dödsolyckan i samband med fjolårets student, kan reglerna för studentkortegen ändras.

Nya regler. Efter dödsolyckan i samband med fjolårets student, kan reglerna för studentkortegen ändras.

Foto: Malin Stenström

Studentkortegen (GA)2017-01-16 09:50

På många håll i landet innebär firandet på studentvagnen en kortare kortege genom stan, men på Gotland har själva åkandet på traktorflaken traditionellt sett varit en av huvuddelarna i studentfirandet, från kortegen som börjat direkt efter utspringet, fram till midnatt. Det innebär omkring tio timmars åkande, med ibland överförfriskade studenter på flaket. Trots detta har Gotland varit förskonat från svåra studentvagnsolyckor.

Men efter förra årets tragiska olycka, då en student omkom då han föll av och hamnade under en vagn i samband med firandet, kan det nu bli betydligt tuffare restriktioner.

På måndagseftermiddagen hålls ett första informationsmöte kring studentarrangemangen för avgångseleverna i aulan, men redan under veckan har studenterna informerats om förslaget till nya vagnsregler via monitorer på skolan.

Enligt vad GA erfar innebär förslaget att studenterna får vara på vagnarna en timme före kortegen, fram till och med en timme efter tårtkalaset på Östercentrum. Därefter ska vagnkortegen avslutas. Det innebär att vagnsåkandet reduceras till omkring fyra timmar, mitt på dagen.

Hur firandet kommer att fortsätta därefter är ännu oklart.

Det är också oklart vad nya regler innebär för de klasser som redan bokat och betalat för vagnar och kringarrangemang inför årets student, som infaller den 9 juni. I samband med att studentflakens betydelse har växt har också allt mer tid och pengar lagts på själva vagnarna. Både traktorer, vagnar och ljudanläggningar måste bokas i mycket god tid och en del av årets avgångsklasser har redan betalat in pengar för sina vagnar.

Gotlands Allehanda har varit i kontakt med studentkommittén för en kommentar. Studentkommittén hälsar dock att de svarar på frågor först efter måndagens möte.

Gotlands Allehanda har även varit i kontakt med Wisbygymnasiets rektor och biträdande rektor som skjuter frågan vidare till förvaltningschefen Lena Nordström.

– Jag vill inte förekomma något. Jag kommenterar jättegärna efter mötet, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!