POLISEN: Så blir studentkortegen i Visby

Två timmars kortege, därefter blir det stopp för vagnarna. Det är det nya förslaget när det gäller studentkortegen i Visby efter den tragiska dödsolyckan förra året.

Foto: Malin Stenström

Studentvagnarna2017-01-16 17:56

Under måndagen hölls ett informationsmöte i Wisbygymnasiets aula angående förändringarna i studentfirandet efter den tragiska dödsolyckan på förra årets student. Som GA avslöjade i måndagens tidning är förslaget att studentkortegen att görs om, och kortas ned till endast några timmar mitt på dagen. Den ansökan som studentkommittén kommer att skicka in till tillståndsenheten i Stockholm föreslår att kortegen kommer att pågå i två timmar, en timme från Wisby Strand till Östercentrum, och därefter en timme tillbaka.

– Vi hade ett möte innan jul, och då blev vi ganska nedslagna. Då lät det nämligen som att det inte skulle bli någon mer flakåkning för någon, någonstans. När vi sedan hade ett möte igen nu i januari så kändes det lite bättre, för då såg det ändå ut som att vi kan få till en studentkortege, berättar Örjan Hillbom, projektledare och samordnare för studenten.

Enligt polisen hade alternativet till den nedbantade studentkortegen varit ingen kortege alls. Att åka studentflak är, och har varit under en längre tid, olagligt.

– Det är egentligen helt förbjudet. Transportstyrelsen har givit tillstånd för transport i vagnarna kortare sträckor, men så som det vairt här på Gotland fram tills förra året är inte att betrakta som kortare sträckor, säger lokalpolisområdeschef Fredrik Persson, och fortsätter:

– Vi har sett en utveckling de senaste åren som inneburit ökade risker, både för studenterna och för tredje person, och i vårt intresse och uppdrag ligger att se till ordning och säkerhet. Jag har respekt för traditionen, men jag har svårt att försvara att vi ska utsätta folk för risker.

LÄS MER: Studentkortegen kan bantas kraftigt (PLUS)

Örjan Hillbom säger att Transportstyrelsen diskuterar ett nationellt förbud mot studentflaken, och att man hoppas kunna vara ett föredöme för landet med den kortare kortegen under dagen.

– Som jag ser det är det bättre med en kortege under de här timmarna än att inte åka alls.

Många av studenterna blev besvikna över det här beskedet. Vad säger du om deras reaktioner?

– Jag förstår deras besvikelse, så klart. Men jag har varit med och åkt flera gånger, och det har blivit värre och värre, speciellt med svansen av människor som springer intill vagnarna. Jag är mest glad om vi lyckas rädda kortegen.

Det var under studentdagen 2016 som 19-årige Alex Backéus avled efter att han hamnat under studentflaket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!