Andelen elever som tog gymnasieexamen inom fyra år på Gotland var under förra läsåret 71,5 procent, vilket är en ökning från året innan då 66 procent tog gymnasieexamen. Gotland ligger även över rikssnittet där andelen var 64,1 procent. Detta visar en rapport från Sveriges kommuner och landsting.
– Det är väldigt glädjande siffror och det är bara att konstatera att vi har jätteduktiga och kompetenta lärare, säger Lena Nordström, chef för gymnasieskolan på Region Gotland.
Även gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens ordförande Saga Carlgren (V), gläds över den positiva utvecklingen:
– Det är vårt i nämndens och gymnasieskolans viktigaste fokus, så det är jätteroligt. Det har hänt mycket med gymnasieskolan och jag hade kanske inte väntat att se resultat så fort, men nu måste vi se till att hålla i det, säger hon.
Enligt Saga Carlgren kan flera olika insatser ligga bakom att fler elever genomför en gymnasieutbildning.
– Grundskolan gör mycket för att se till att elever blir behöriga. Alla som börjar gymnasiet och har behov av särskilt stöd får göra en screening, för att bättre se till vad varje elev behöver. Vi har även en tydlig handlingsplan för elever med mycket frånvaro, säger hon.
Wisbygymnasiet har något färre lärare per elev än skolor i liknande kommuner och även jämfört med riket som helhet. När det gäller andelen heltidsanställda lärare med lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne ligger Wisbygymnasiet över rikssnittet, på 90,8 procent jämfört med 83,7 procent i landet.
– Det är en lärarbrist som finns nationellt, därför hade jag inte varit förvånad om siffrorna varit sämre. Vi måste fortsätta att jobba för att vara en attraktiv arbetsplats och vi vet att vi har utmaningar framöver med exempelvis pensionsavgångar, säger Saga Carlgren.
Antalet vakanta lärartjänster är ungefär på samma nivå som de brukar, berättar Lena Nordström.
– Inför höstterminerna behöver vi alltid nyrekrytera, men det är inte värre än det brukar vara. Jag tror att det handlar om cirka 10 tjänster. Utbildade yrkeslärare är nationellt sett en väldigt svårrekryterad grupp, och där är Wisbygymnasiet inget undantag, säger hon.
Hur ska ni jobba framåt för att hålla i och förbättra resultaten?
– Det finns många faktorer som spelar in. Elever behöver studiero, kontinuitet och trygghet. Det är viktigt att varje individ får det stöd och den hjälp de behöver, säger Lena Nordström.