100-listan startades i Östergötland för några år sedan och omfattar nu även Gotland och Sörmland. Hittills finns 144 kvinnor på listan, varav 7 på Gotland, och fler ska de bli. Förhoppningen är att listan ska innehålla 200 namn innan årsskiftet. På torsdagen samlades de sju i samband med att en rapport över jämställdheten i de största bolagen, sett till omsättning, i Östergötland, Sörmland och på Gotland, presenterades.
– I Östergötland, där vi funnits ett tag, måste det bli verkstad och vi måste se till att kvinnorna får uppdrag i styrelser. I Sörmland och på Gotland behöver vi fylla på med fler namn, säger Anna Axelsson, vid Östsvenska handelskammaren.
Rapporten genomförs för tredje året, men det är första gången Gotland och Sörmland är med. Enkäten har gått ut till totalt 350 bolag, varav 50 på Gotland. 22 av de gotländska företagen har svarat på enkäten.
Gotland står sig bättre än de båda andra regionerna när det gäller jämställdhet mellan könen. Totalt är 25 procent av styrelseledamöterna kvinnor i de gotländska bolagen samtidigt som 36 procent inte har några kvinnor alls.
– Gotland är mycket, mycket bättre än de andra regionerna. Bäst i klassen, men det är inte bra, säger Anna Axelsson.
De sju kvinnor som hittills tagit sig in på den gotländska 100-listan är Eva Wetterdal, (Eva Wetterdal – organisation och person), Juliana Falke, (vd Almi Företagspartner Gotland), Carin Sjöberg (vd Gotland Media), Elisabeth Kalkhäll (vd Gotlandshem), Lena Lindberg (Frysen Invest AB), Mariette Nicander (vd Länsförsäkringar Gotland), och Marie Loob (finansdirektör Svenska Spel).
Eva Wetterdal och Juliana Falke är överens om att jämställdhet mellan könen inte är den enda eller viktigaste frågan för att förbättra styrelsearbetet i de gotländska bolagen. Några problem, som även rapporten visar på, är att bolagsledamöter i första hand rekryteras internt via ägare eller genom personliga nätverk. Många bolag vittnar också om att man saknar vissa kompetenser i styrelserna, som tillväxt, IT och personal/HR.
– Jag tycker inte att vi har en systematisk kompetensrekrytering. Det är förfärligt att vi inte generellt sett har en tanke på vad vi vill med styrelsearbetet. Det gör mig lite orolig, säger Eva Wetterdal.
Kvinnorna på 100-listan måste ha erfarenhet och vara utbildade i styrelsearbete.
– Av alla män som sitter i styrelserna i dag är det inte säkert att de har utbildning. De behöver också utbildas. Jag tror att många inte förstår vikten av en vass styrelse, säger Juliana Falke.
100-listan fokuserar på kvinnor, men både Eva Wetterdal och Juliana Falke påpekar att det finns fler jämställdhetsfrågor som behöver lyftas.
– Nu pratar vi bara om män och kvinnor, vi pratar inte om mångfald, säger Eva Wetterdal.
– Grundfrågan i styrelseproblematiken är att vi tackar nej till den tillväxten och utvecklingen som oliktänkande bidrar med, säger Juliana Falke.
Eva Wetterdal påpekar att styrelseuppdrag inte är något att ta lätt på.
– Det är ett jädra ansvar att sitta i en styrelse, det ska man vara medveten om när man tackar ja!