Gotlandssnus har beskrivits som det gotländska succéföretaget som hela tiden aldrig slutar ta andelar på marknaden. Bolaget har blivit en konkurrent att räkna med för de största snustillverkarna. Nu berättar bolagets grundare Henrik Jakobsson att Gotlandssnus ska ta nästa steg. Målet är högt satt – 2022 ska företaget omsätta 100 miljoner kronor och ha runt 60 personer anställda inom företaget. I nuläget har bolaget runt 30 anställda och kommer i år att omsätta runt 36 miljoner kronor.
– Vi lägger i en andra växel nu. Nu har vi lagt mycket fokus på försäljningssidan, verksamhetsutveckling och säkring av olika processer. Det är någonstans när man når 50 miljoner kronor som bolag kommer in i en andra fas, det behövs mer raka och tydliga kommunikationsvägar, säger Henrik Jakobsson.
Kommande år kommer Gotlandssnus att synas betydligt mer i svenskarnas vardag. Henrik Jakobsson säger att det kommer märkas att bolaget tar nästa steg och vill växa ytterligare. Redan 2017 kommer bolaget troligen att omsätta 45 miljoner kronor – nio miljoner mer än i år.
– Vi har ett bra kassaflöde, då måste man våga gå över tröskeln och fortsätta framåt. Vi måste våga fortsätta satsa, vi kan inte dra ner på gasen, säger Henrik Jakobsson.
Bolaget har nyligen rekryterat flera tunga namn som Håkan Solberg, Svenska Spel, Lars Hansson, Payex, Mark Ingelse, Hill, och Anders Allard, Region Gotland. De två sistnämnda arbetar inte heltid – utan mer som konsulter.
– Det roliga nu är att vi har medvind och starka namn omkring oss för att växa i kostymen. Det är de anställda som gör företaget, nu börjar vi landa i en organisation som vi kan växa i på ett annat sätt, säger Henrik Jakobsson.
Hur har ni råd med rekryteringarna – det är personer som haft tunga positioner på sina tidigare arbetsplatser?
– Visst kostar det, det kostar lite mer. Men tanken är att det ska löna sig och det är jag övertygad om att det kommer göra, säger Henrik Jakobsson.
Han säger att det är många delar av verksamheten som gör att bolaget fortsätter växa. De har valt att satsa på att exportera till flera olika länder – men Henrik Jakobsson är tydlig med att Sverige är den viktigaste marknaden.
– Om man ser historiskt är det viktigt att behålla sina varumärken. När man tänker på export är konsumenterna ganska medveten om att det är en svensk produkt. Då behövs det varumärken som kan leva upp till den historien, vi har inget behov av ett internationellt varumärke, säger Henrik Jakobsson.
Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.