Dömdes för skottet som träffade jaktkamrat

En gotländsk jägare dömdes i går för vållande till kroppsskada sedan han skjutit en kamrat under kaninjakt på Sudret.

Sudret2010-02-16 12:15
Skottet gick av just som en kanin rusade upp ur ett hål. Mannen som ingick i jaktlaget på fem personer, träffades av hagelsvärmen och har ännu i dag 175 hagel i kroppen. Han har haft värk och svårt att röra sig och oroas över om blyhaglen ska ge honom andra problem längre fram i livet.
Vid rättegången lades stor vikt vid om offret hade flyttat sig eller inte under jakten. Åklagaren försökte bevisa att den skjutne möjligen rört sig en meter, men inte mer medan försvarsadvokaten via vittnen ville ha det till att offret gått kanske sju, åtta meter. Försvaret menade att jaktledaren som sköt, måste lita på att ingen rör sig under jakten. Flyttar man sig gör man det på egen risk.
Skyttarna hade placerats ut och förväntades stå stilla på sina positioner för att ingen skulle träffas när den explosivt snabba jakten startade.
Men tingsrätten menar att det är av underordnad betydelse om den skjutne flyttat sig eller inte. Jakt ska alltid bedrivas så att människor och egendom inte utsätts för fara. Därför är det oaktsamt att skjuta mot en buske när man inte vet vad som finns bakom. Även andra än jägare kan ju finnas i naturen, menar rätten.
Den gotländske jägaren döms av tingsrätten för vållande till kroppsskada och straffas med 80 dagsböter à 50 kronor. Däremot slipper han att betala skadestånd för sveda och värk till den skjutne eftersom frågan om hans ersättning har reglerats genom den åtalades försäkringsbolag.
Domen kan överklagas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om