Hon bjöd landshövdingen på guidad Sudertur

Gunnel kan det mesta om Sudret och tyckte att landshövdingen skulle få en möjlighet att lära sig mer om Gotlands södra delar.

Åsa Wackelin, Anders Flanking och Gunnel Åkerblom njuter av utsikten vid Hoburgen.

Åsa Wackelin, Anders Flanking och Gunnel Åkerblom njuter av utsikten vid Hoburgen.

Foto: Sofie Regnander

Sudret2019-09-20 11:42

Gunnel Åkerblom, ordförande i Hoburgs hembygdsförening, kände att Gotlands nye landshövding, Anders Flanking, borde få möjlighet att lära känna ön bättre. Så när de sågs på ett möte i Skeppargillet passade hon helt frankt på att bjuda in till en guidad tur på Sudret. På torsdagsmorgonen hämtade hon upp hövding med sambo –  Åsa Wackelin, vid Fidekorset. Sen bar det i väg.

– De är nya på ön och jag tyckte att de skulle få en möjlighet att se mer av södra Gotland. Sen känner jag att jag har lite ansvar som ordförande i hembygdsföreningen att vi visar upp oss, berättar Gunnel Åkerblom.

Turen gick förbi ängen, flera kyrkor förstås, gårdar, kastaler, vinodling, hamnar, raukområden, pensionat, museer och natursköna platser. Gunnel hade noga sammanställt en lista med saker som skulle hinnas med och tidsangivelser för olika stopp.

När Gotlands Tidningar möter upp vid Hoburgen är de något försenade.

– Jag tänkte nog först när jag fick se listan att hinner vi verkligen med det här, men det går ju riktigt bra, skrattar Anders Flanking.

– Det här är ju en otrolig förmån. Den här informationen skulle vi aldrig ha fått annars och vi hade inte fått möjlighet att träffa alla människor som vi har fått prata med idag, säger Åsa.

Båda säger att de hyser en stark kärlek till Gotland och att de gärna lär känna ön tillsammans. Åsa har även en bror som bor här –  så visst har de besökt olika platser tidigare.

– Men vi har inte farit runt på det här viset, konstaterar Åsa.

Man stannar inte länge på varje plats. Gunnel berättar kort om vad man ser från utkiksplatsen vid Hoburgen och om de spännande gravarna vid Majstre. Sen går färden vidare för lunch och en snabb guidning vid museigården Bottarve. Här möter hembygdsföreningens styrelse upp och man bjuder på dillkött från lokala lamm och gotlandspotatis. Till efterrätt serveras Toscakaka med saffran.

Under lunchen samtalar man om gotländska traditioner och om hur det är att leva på landsbygden. Anders undrar vad man ska bjuda på om man ställer till med adventskaffe.

– Gotlandsbulle med saffran i går bra. Sen är det viktigt att det finns påsar till gästerna, får han till svar.

Nu har ni varit ute i drygt fyra timmar. Är ni helt färdiga?

– Det är mycket information, men väldigt roligt. Vilken uppslutning det har varit. Det här kommer vi att behöva smälta, det är så många intryck, svarar ett nöjt landshövdingepar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!