Plus och minus från årets vecka

På plussidan ett lugn i det offentliga rummet, genom de skärpta begränsningarna för fordonstrafik. På minussidan nazisternas medverkan och all den oro det skapat. Så kan en mycket kort summering av årets Almedalsvecka se ut, enligt projektledaren Mia Stuhre.

Almedalen 2017 bjöd på över 4 000 evenemang.

Almedalen 2017 bjöd på över 4 000 evenemang.

Foto: Lasse Linusson

Summering2017-07-09 14:00

När Gotlands Tidningar för ett år sedan bad dåvarande koordinatorn Jenny Sander sammanfatta Almedalsveckan årgång 2016 var problemen betydligt mindre dramatiska än i år. Då gällde det tillgången på toaletter och båtplatser. 2017 har rapporteringen främst handlat om den lilla våldsbenägna nazistgrupperingen Nordiska motståndsrörelsen och konsekvenserna av deras medverkan. Men också om oklara besked när det gäller hyressättningen för arrangemangen, samt en del missförstånd om elcyklar och missnöje från veteranfordonentusiaster.

Summera veckan så här långt – bra och dåligt?

– Jag känner en oro inför helgen genom NMR:s närvaro. Jag har fått massor av reaktioner från personer och organisationer och är jätteledsen över obehaget de känner. Jag är också bekymrad över att Gotland håller på att prisa ut sig. Men när det gäller veckan i stort så har jag bara sett glada leenden. När jag tjuvlyssnat hör jag folk prata om möten som aldrig skulle inträffat i Stockholm. Jag tror att de mer restriktiva reglerna för fordonstrafik bidragit till ett lugn i det offentliga rummet.

Du har upprepade gånger hänvisat till ”lagen” när du fått frågor eller själv skrivit debattinlägg om markupplåtelsen till NMR. Vad menar du egentligen?

– Polisen hanterar ordningslagen, det är inte vi som beslutar om allmänna sammankomster. I regionens myndighetsutövning styrs vi av kommunallagens objektivitetsprincip.

Men regionen hade kunnat säga nej till NMR och sedan inväntat ett eventuellt överklagande och domstolsbeslut, tillstår Mia Stuhre.

– Och ja, den här frågan har absolut skadat varumärket Almedalen, säger hon.

Till hösten ska hon boka ett möte med regeringens samordnare mot våldsbenägen extremism, Anna Carlstedt. Tanken är att försöka lyfta frågan till nationell nivå. Parallellt arbetar regionens tekniska nämnd med direktiv för nästa års arrangemang, då man hoppas ha hittat vägar att stoppa antidemokratiska organisationer.

2018 markerar också 50-års jubileum för Almedalsveckan. Till det finns 900 000 kronor beviljat från regionen ur näringslivsanslaget. Inga förändringar i upplägget av veckan och styrningen av den planeras dock.

– Historien bakåt ska förstås dokumenteras och återges. Sen ska vi lyfta fram demokrati, yttrandefrihet och öppenhet.

Säger Mia Stuhre, som mitt under intervjun bestämmer sig för att delta i årets mångfaldsparad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om