Körbärsgården fick ett rejält tillskott i kassan inför 2024, när regionen tredubblade kulturstödet till 494 000 kronor. Trots det saknas 200 000 för att kunna hålla öppet i sommar, sade stiftelsen Körsbärsgården pedagogiks ordförande Cecilia Schelin Seidegård när beskedet kom.
– Vi klarar inte att ha två anställda samt betala konstnärer och hyror med det stödet, sade hon och flaggade för att hela verksamheten var hotad när initiativtagarna Marita och Jon Jonsson skulle dra sig tillbaka.
Men trots att det nu har hänt och inga nya pengar har skjutits till så lanserar stiftelsen en nystart.
Verksamheten har helt tagits över av stiftelsen och i samband med det har också makarna Jonssons dotter Nanna Nore anställts som verksamhetsledare.
– Jag är väldigt peppad över att få göra ett ärligt försök, även om det är lite kniven mot strupen. Men jag har stora förhoppningar om att det ska gå att lösa, säger hon.
Det blir alltså öppet under sommaren 2024 och enligt Nanna blir säsongen "häftig", även om inte allting är täckt ännu. Finansieringen är dock fortsatt ett problem för konsthallen.
– Vi har inte löst den framåt, men vi hoppas vi kan ro det i land. Vi är också otroligt tacksamma för det stödet vi har fått, men vi letar efter fler sponsorer och bidragsgivare.
Nanna Nore har tidigare arbetat som pedagog på Körsbärsgården men tar alltså nu över helhetsansvaret från föräldrarna, som fortsatt kommer ha inblick i verksamheten och agera rådgivare.
– Jag ser mig själv som väldigt självgående men det är skönt att ha en ledande hand, de har ju ett kontaktnät som är enormt, säger hon.
Nanna Nore är den som byggt upp den pedagogiska verksamheten i konsthallen och beskriver det som att hon råkade hamna i samma företag. En japansk konstnär ville hålla workshop med barn och i och med Nanna Nores utbildning som skådespelare på Malmö teaterhögskola och master i pedagogik från samma lärosäte fick hon i uppdrag att hjälpa till. Den pedagogiska verksamheten vill hon fortsatt behålla, men kommer behöva ha fler bollar i luften nu.
– Den pedagogiska verksamheten är inte finansierad, men jag kommer inte släppa det. Sedan är ju till exempel konstnärssamtal också pedagogiskt, att förmedla konsten till besökarna, säger hon.
Hon tillägger:
– Det är min stora passion.