Efter 51 år byter Majstregården ägarfamilj: "Stor ära"

När drömmen om Frankrike krossades av pandemin fick Carl Schnell och Marie Schnell Carlén se sig om i vårt avlånga land istället. Och de behövde inte leta länge, innan de insåg att det de sökte fanns runt hörnet – i Sundre.

Det som tidigare varit en kiosk, i husets södra del, byggs just nu om till ett kafé. Det kommer att öppna tidigare och sedan kommer restaurangen att ha öppet till sen kväll. I och med de utökade öppettiderna kommer de även behöva utöka personalstyrkan och just nu söker med ljus och lykta efter personal.

Det som tidigare varit en kiosk, i husets södra del, byggs just nu om till ett kafé. Det kommer att öppna tidigare och sedan kommer restaurangen att ha öppet till sen kväll. I och med de utökade öppettiderna kommer de även behöva utöka personalstyrkan och just nu söker med ljus och lykta efter personal.

Foto: Malin Stenström

Sundre2020-10-17 09:03

För 51 år sedan öppnade vännerna John Nyqvist och Tore Jacobsson Majstregården i Sundre. På 1980-talet tog sonen Göran Nyqvist över och under flera decennier har han drivit restaurangen tillsammans med Gabriella Löf.

För några år sedan valde de att lägga ut Majstregården till försäljning. Tiden har tagit ut sin rätt, förklarar Göran Nyqvist.

– Det är på tiden att det händer något nytt här. Så att sälja känns helt perfekt, det känns inte alls tufft att lämna över, säger han.

Efter flera år av sökande efter den rätta köparen dök de till slut upp, sommargotlänningarna Carl Schell och Marie Schnell Carlén.

– Att ta över efter familjen Nyqvist är en stor ära. Och ett ansvar – gentemot bygden, gästerna och inte minst Gabriella och Göran, säger Marie Schnell Carlén.

Nu ser Göran Nyqvist fram emot att kunna vara ledig om somrarna.

– Senaste gången jag var det måste ha varit när jag gjorde lumpen i början av 70-talet.

I september tog de över nycklarna till Majstregården i Sundre. Men nycklarna hade lika gärna kunnat leda till ett hus i Frankrike. För tanken var egentligen att öppna ett bed and breakfast på rivieran, sedan kom coronapandemin och hänsynslöst krossade den drömmen. Så Marie och Carl tvingades att tänka om, och då fångade Majstregården deras uppmärksamhet.

Med flera decenniers erfarenhet av varumärkesbyggande i ryggen satte Marie sig ned och tittade på möjligheten att ta över den klassiska restaurangen på Gotlands sydspets.

– Varför gör vi det här? Vad vill vi att det ska bli? Jag har jobbat med frågor som dessa i hela mitt liv och ibland är det svårt att hitta svaren, men nu satt det som en smäck, säger hon och fortsätter:

– Vi har länge känt en längtan efter att kunna vara mer på Gotland och det fanns en lockelse i att driva en restaurang som Majstregården, med sitt fantastiska läge och en strid ström av besökare. Så vi såg både en affärsmöjlighet och en chans att få vara på en plats som vi älskar.

Den här sommaren var Maries 13:e på ön. Carl har spenderat desto mer tid här, närmare bestämt 43 somrar. Hans släkt kom till Sundre år 1926 och Carl är fjärde generationen att förvalta det som de kallar "Jaktstugan" – Gotlands näst sydligaste hus. Första gången Carl kom dit var han elva år.

– Då fanns det inga barn här som jag kunde leka med, så jag umgicks med Svante och Haldor och hjälpte dem på gården, berättar han.

Herrarna Svante Kristiansson och Haldor Lassén var svågrar och efter att Svantes fru, tillika Haldors syster, Aurora gått bort i cancer på 1970-talet flyttade de ihop på Skoge gård i socknen.

– Svante växte upp på Majstre gård, och det var han som lät stycka av marken så att restaurangen kunde byggas på 60-talet. Jag tror att Svante hade tyckt om att lilla Carl tog över restaurangen, säger han.

– Ja, jag tror att Svante är väldigt glad i sin himmel, säger Marie.

I dag är Carl 54 år och Marie 57. Carl är civilekonom i botten och har bland annat arbetat som finanschef och vice vd för Erik Lallerstedts såser. Marie har i sitt arbete med marknadsföring jobbat mycket med mat- och restaurangbranschen. Så de båda har redan varit inne och nosat på den kulinariska världen. Då i teorin, men nu även i praktiken.

– Det känns superbra. Vi har insett att vi behöver bli väldigt mycket mer praktiska för att må bra i våra liv, säger Marie.

Man ser glöden i hennes ögon när hon berättar om deras visioner:

– Vi vill göra Majstregården till en plats där människor vill stanna en stund. Vi vill att besökarna ska kunna njuta av storslagen natur och platsens fantastiska historia. Vi vill synliggöra fornlämningarna som finns här och skapa vandringsleder, och kanske cykeluthyrning.

Just när Marie säger det åker en man förbi på rullskidor.

– Möjligheterna är oändliga, konstaterar hon.

Paret har inspirerats av sin favoritrestaurang The Spotted Pig i New York – men stamgästerna kommer fortfarande att känna igen sig.

– Vi vill modernisera menyn med ett ökat fokus på grönt, men med det sagt kommer vi inte bli en helt vegetarisk restaurang. Det ska finnas något för alla.

Målet är att öppna i juni nästa år.

– Vi vet inte riktigt vad det här kommer att bli, och det är en del av charmen i att byta livsstil, säger Marie.

– Det är lite som att hoppa fallskärm. Vi vill kasta oss ut och se var vi landar, säger Carl.

Majstregården

År 1969 öppnade John Nyqvist och Tore Jakobsson Majstregården på Hoburgen i Sundre. Detta kunde de göra tack vare att lantbrukaren Svante Kristiansson låtit stycka av marken som tillhörde hans gård Majstre

På 1980-talet tog sonen Göran Nyqvist över restaurangen och under flera decennier har han drivit Majstregården tillsammans med Gabriella Löf.

Efter 51 år bytte restaurangen ägarfamilj i juli i år när paret Carl Schnell och Marie Schnell Carlén tog över.

Karta: Majstregården
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!